Skoro sve domaćice na vreme pripremaju zimnicu, pa evo jednog sjajnog i proverenog recepta. Starinski način za kuvanje čuvenog soka od paradajza koji ne samo da je ukusan, nego je i zdrav i čisti naš organizam. Sok obiluje vitaminima A i C, kao i B3 i B6, koji čuvaju naš vid, zdravlje kostiju i zuba, ali i regulišu holesterol. Paradajz je bogat i magnezijumom, pa je odličan i za srce i za mišiće. Ovo su samo neki od benefita soka od paradajza na naše zdravlje, ima ih još dosta.
Ako želite da smršate isto se preporučuje ovaj sok jer je odličan u skidanju masnih naslaga. Ali, nije dobar samo za zdravlje nego sa njim možete da napravite ukusna jela kao što su supe, čorbe, soseve...
Sastojci:
- 10 kg paradajza
- 5 kašičica soli
- 5 kašičica šećera
- 1 crni luk
Priprema:
Paradajz očistite od semenki i uklonite kožicu. Iscedite dok, pa stavite da se kuva. Dodajte ceo luk, a zatim i so i šećer. Kada se sok skuvao, sipajte u flaše, ali vodite računa da sipate po malo, kako ne bi došlo do pucanja. Zatim stavite celofan, pa poklopac. Pokrijte flaše nekim krpama i ostavite do sutradan.
Izvor: brzireceptiisaveti