PEKMEZ OD ARONIJE BEZ ŠEĆERA: Odličan je za dijabetičare, a priprema je gotova za najviše pola sata

Pekmez od aronije bez šećera daleko je zdraviji, a mogu da ga jedu i dijabetičari. Uz dodatak limuna i cimeta imaće divnu aromu, a kuva se veoma kratko.

Shutterstock

Aronija je moćna bobica koja ima višestruki učinak na ljudski organizam, a bogata je mnogim antioksidantima i vitaminima. Ukoliko ste probali sok od aronije, zašto ne biste napravili i ukusan pekmez. Što je najbolje do svega nema dodatog šećera, te mogu da ga konzumiraju i dijabetičari. Za pripremu jednostavnog pekmeza od aronije biće vam potrebno samo nekoliko sastojaka i par sterilisanih tegli, a uživaćete u njegovom ukusu tokom cele zime.  

  • Sastojci:
  • 1 kg aronije
  • 1 kašičica cimeta
  • 100 ml vode
  • 1 limun

Priprema:

Bobice aronije je potrebno dobro oprati, pa ih sameljite štapnim mikserom. Po potrebi dolivajte vodu za lakše mešanje. Kada su bobice dobro iseckane, prebacite ih u šerpu i dodajte još 3 kašike vode, cimet i isceđen sok od limuna. Kuvajte sve sastojke zajedno na laganoj vatri oko 20 minuta, povremeno mešajući. Vodite računa da vam ne zagori. Kada je pekmez skuvan, pažjivo ga sipajte u prethodno sterilisane tegle. Zatvorite ih metalnim poklopcem i ostavite da se preko noći ohlade na sobnoj temperaturi umotane u ćebe. Nakon toga ih čuvajte na hladnom i tamnom mestu, a nakon otvaranja teglu držite u frižideru.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE