Originalni nemački recept za kiseli kupus

Nemački recept za kiseli kupus možete odmah da isprobate.

Shutterstock

Sastojci:

  • 1300 g kupusa, jedna srednja glavica, očišćena od spoljašnjih listova
  • 15-20 g morske soli
  • nekoliko listova lovora
  • ½ kašičice semena kima

Recept za kiseli kupus:

Kako biste napravili kiseli kupus prvo sklonite spoljne listove kupusa, a zatim ga izmerite na kuhinjskoj vagi. Koristite 1-1,5% soli. Ako je vaš kupus težak 1 kg, koristite 10-15 grama soli. Potom isecite kupus na četvrtine i isecite jezgro. Isecite svaku četvrtinu po dužini na veoma tanke trake. Možete i da koristite rende.

Prebacite narezani kupus u veliku i čistu posudu i posolite, pa ga žustro mešajte rukama 5-10 minuta. Kupus će pustiti dosta tečnosti, što više tečnosti to bolje. Sada možete dodati i lovorov list i malo kima. Ubacite kupus u čistu veliku teglu i sipajte svu tečnost na vrh. Pesnicom ili nečim teškim ga pogurajte i pritisnite. Tečnost treba da pluta na površini kupusa. Stavite kamen na vrh kupusa.

Zatim pokrijte teglu čistom krpom ili plastičnom folijom i pričvrstite je gumicom. Kiselite kupus 3 do 10 dana na temperaturi od oko 18 °C do 26 °C. Držite teglu dalje od direktne sunčeve svetlosti. Pritiskajte kupus najmanje dva puta dnevno. Važno je da ima dovoljno tečnosti na vrhu. Probajte ga nakon 3 dana. Ako vam se sviđa ukus, zavrnite poklopac i stavite u frižider. Ostavite da kupus nastavi da se kiseli 14-21 dan u frižideru. Možda ćete želeti da napravite i kiseli kupus sa cveklom.

Pročitajte kako se pravi domaći kiseli kupus za početnike

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Burek sarme   Instagram/yildizlarsofrasi

StvarUkusa