Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAPRAVITE NAJBOLJI KUPUS RIBANAC: Super je kao salata uz pečenje, ali i za podvarak ili lažne sarme

Ovo je recept za kupus ribanac koji uspeva svima, a od njega možete da napravite najukusnija jela kao što su podvarak i lažne sarme.

 Kako se pravi ribanac Izvor: Shutterstock

Ako ove godine pravite domaću zimnicu, znate da je kiseli kupus nezaobilazan. Pored celih glavica, predlažemo vam da napravite i kupus ribanac. On je odličan za salate, ali i za prilog koji se jede cele zime, a to je podvarak. Salata od kiselog kupusa posuta crvenom mlevenom paprikom je super prilog uz pečenje, a pročitajte i kako da od ribanca napravite savršen podvarak.

Sastojci:

  • 15 kg kupusa
  • 400 g soli
  • 1/4 vinobrana

Recept za kupus ribanac: 

Kupus očistite od spoljnih listova, pa ga izrendajte. Bure od 10 l dobro očistite, pa poređajte sloj rendanog svežeg kupusa. Posolite, pa dobro pritisnite rukama, sve dok ne zapeni. Na isti način poređajte preostali kupus i so u bure. Pokrijte bure čistom krpom, pa zatvorite i preko stavite kamen koji ste dobro oprali. Kako biste napravili ribanac, ostavite da se kupus ukiseli, a za to je potrebno nekih dve nedelje. Zatim vinobran pomešajte sa vodom, pa sipajte u bure sa kupusom i ponovo zatvorite, pa stavite na hladno mesto. Tokom mirovanja, bar jednom nedeljno proveravati da li kupus peni, a zatim pomoću krpe skupite nastalu penu. Krpu oprati i vratiti u bure. Ribanac je gotov, a od njega možete da napravite i lažne sarme.  

Pročitajte i ovo: Posna čorba od kupusa ribanca

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

00:39
Burek sarme
Izvor: Instagram/yildizlarsofrasi
Izvor: Instagram/yildizlarsofrasi

Izvor: StvarUkusa 

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti