Ako ove godine pravite domaću zimnicu, znate da je kiseli kupus nezaobilazan. Pored celih glavica, predlažemo vam da napravite i kupus ribanac. On je odličan za salate, ali i za prilog koji se jede cele zime, a to je podvarak. Salata od kiselog kupusa posuta crvenom mlevenom paprikom je super prilog uz pečenje, a pročitajte i kako da od ribanca napravite savršen podvarak.
Sastojci:
- 15 kg kupusa
- 400 g soli
- 1/4 vinobrana
Recept za kupus ribanac:
Kupus očistite od spoljnih listova, pa ga izrendajte. Bure od 10 l dobro očistite, pa poređajte sloj rendanog svežeg kupusa. Posolite, pa dobro pritisnite rukama, sve dok ne zapeni. Na isti način poređajte preostali kupus i so u bure. Pokrijte bure čistom krpom, pa zatvorite i preko stavite kamen koji ste dobro oprali. Kako biste napravili ribanac, ostavite da se kupus ukiseli, a za to je potrebno nekih dve nedelje. Zatim vinobran pomešajte sa vodom, pa sipajte u bure sa kupusom i ponovo zatvorite, pa stavite na hladno mesto. Tokom mirovanja, bar jednom nedeljno proveravati da li kupus peni, a zatim pomoću krpe skupite nastalu penu. Krpu oprati i vratiti u bure. Ribanac je gotov, a od njega možete da napravite i lažne sarme.
Pročitajte i ovo: Posna čorba od kupusa ribanca
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus