Kada dođe hladnije vreme svi se najviše raduju jelima od kiselog kupusa, kao što su sarme, podvarak... Sada je pravo vreme da ukiselite kupus kod kuće, a mi vam donosimo jednostavan recept koji će uspeti i početnicima u kuhinji. Bitno je da kupus lepo prelijete rasolom i dobro zatvorite, a najbitnije je da ga držite na toplom mestu i već posle 3 nedelje imate odličan kiseli kupus.

Pročitajte i kako da ukiselite kupus za 48 sati.

  • Sastojci:
  • 10 glavica kupusa 
  • 1,5 kg soli

Priprema:

Svakoj glavici kupusa očistite spoljne listove i izdubite koren. U dobijeno udubljenje na kupusu sipajte so do vrha. Bure od 50 l dobro operite, pa poređajte glavice kupusa, gusto, jednu pored druge. Šupljina gde je so mora da bude okrenuta na gore. Pokrijte bure čistom krpom, pa preko stavite poklopac (nemojte da zatvarate, samo prislonite) i ostavite tako 24 sata. Nakon toga napunite bure vodom tako da kupus "pliva" u njoj, pa sipajte preostalu so. Preko stavite mrežu i pritisnite nečim teškim (to isto morate dobro da operete pre nego što ubacite u bure). Bure dobro zatvorite, pa ga ostavite na temperaturi od 18 do 22 stepena nekih 3 nedelje. Za to  vreme kupus se ukiselio i možete da ga jedete. 

Napomena: Kada vadite glavicu kupusa iz bureta morate da podignete teški predmet i mrežu, ali obavezno posle vratite i jedno i drugo u bure. 

BONUS VIDEO: 

Burek sarme  Instagram/yildizlarsofrasi

Izvor: StvarUkusa