Sastojci:
- 1 kg kupusa, izrendanog
- 20 g nejodirane morske soli
- 4 zrna bibera
- 3 bobice aleve paprike
- 3 bobice kleke
- 1 ½ kašičica semenki kima
- 1 kašičica šećera
- Za rasol:
- 650 ml vode
- 13 g nejodirane morske soli
Recept za domaći kiseli kupus za početnike:
Za kiseli kupus prvo napravite rasol tako što ćete 13 g soli da pomešate sa 650 g vode i mešajte dok se ne rastvori. Možete zagrejati vodu da biste pomogli da se so brže rastvori, ali zatim rasol ohladite na sobnoj temperaturi pre nego što sipate preko kupusa. Ostavite na stranu. U veliki lonac ubacite kupus, biber u zrnu, alevu papriku, kleku i semenke kima. Pospite 20 g soli ravnomerno preko mešavine kupusa. Dobro promešajte rukama da se sjedini. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.
Skinite peškir i dobro izgnječite smesu rukama 2 do 3 minuta. Ponovo pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji još 30 minuta. Skinite peškir i dodajte šećer. Mešajte rukama oko 1 minut. Prenesite mešavinu kupusa i svu tečnost koju stvori u sterilisanu teglu. Koristite kraj oklagije da pritisnete kupus.
Stavite nešto teško preko kupusa, radi bolje fermentacije. Prelijte smesu rasolom i zatvorite poklopcem. Ostavite teglu na pultu na sobnoj temperaturi nedelju dana. Morate svakodnevno da otvarate poklopac da biste oslobodili gas, a zatim ponovo zatvorite. Posle nedelju dana čuvajte kiseli kupus u frižideru 4 do 6 meseci. Možda ćete želeti da napravite i brzinski ribanac iz tegle.
Pročitajte kako da kiseli kupus poprimi lepu žutu boju
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan
Slana torta sa šunkom i sirom kao slavsko predjelo
Najbolji čizkejk sa medom
Osvežavajuća salata od krastavaca