Sastojci:
- 1 kg kupusa, izrendanog
- 20 g nejodirane morske soli
- 4 zrna bibera
- 3 bobice aleve paprike
- 3 bobice kleke
- 1 ½ kašičica semenki kima
- 1 kašičica šećera
- Za rasol:
- 650 ml vode
- 13 g nejodirane morske soli
Recept za domaći kiseli kupus za početnike:
Za kiseli kupus prvo napravite rasol tako što ćete 13 g soli da pomešate sa 650 g vode i mešajte dok se ne rastvori. Možete zagrejati vodu da biste pomogli da se so brže rastvori, ali zatim rasol ohladite na sobnoj temperaturi pre nego što sipate preko kupusa. Ostavite na stranu. U veliki lonac ubacite kupus, biber u zrnu, alevu papriku, kleku i semenke kima. Pospite 20 g soli ravnomerno preko mešavine kupusa. Dobro promešajte rukama da se sjedini. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.
Skinite peškir i dobro izgnječite smesu rukama 2 do 3 minuta. Ponovo pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji još 30 minuta. Skinite peškir i dodajte šećer. Mešajte rukama oko 1 minut. Prenesite mešavinu kupusa i svu tečnost koju stvori u sterilisanu teglu. Koristite kraj oklagije da pritisnete kupus.
Stavite nešto teško preko kupusa, radi bolje fermentacije. Prelijte smesu rasolom i zatvorite poklopcem. Ostavite teglu na pultu na sobnoj temperaturi nedelju dana. Morate svakodnevno da otvarate poklopac da biste oslobodili gas, a zatim ponovo zatvorite. Posle nedelju dana čuvajte kiseli kupus u frižideru 4 do 6 meseci. Možda ćete želeti da napravite i brzinski ribanac iz tegle.
Pročitajte kako da kiseli kupus poprimi lepu žutu boju
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus