Sastojci:
- 1 veća šargarepa
- 1 krastavac
- 1 crvena paprika
- 1 žuta paprika
- 1 zelena paprika
- nekoliko rotkvica
- 200 g mladog luka
- 250 g belog celera
- 300 g komorača
- 250 g karfiola
- 4 šolje belog vinskog sirćeta
- 800 ml belog vina
- 30 g krupne soli
- 15 g bibera u zrnu
- 6 lovorovih listova
- 100 g šećera
- 150 g boranije
Kako se pravi turšija:
Ne postoji osoba koja ne voli turšiju, a kada je pripremite bićete obezbeđeni do proleća. U turšiju možete da stavljate koje god povrće volite, a treba samo da vodite računa o pravilnom odnosu začina i kiselosti.
Povrće iseckajte na kolutove i kockice. U šerpu dodajte sirće, belo vino, krupnu so, biber u zrnu, lovorov list i šećer i promešajte. Dodajte boraniju, šargarepu, beli celer i kuvajte 2 minuta. Dodajte cvetove karfiola, komorač i paprike i kuvajte još 2 minuta. Nakon toga dodajte krastavac, mladi luk i rotkvice i kuvajte još 2 minuta. Skloniti sa vatre i ocediti. Povrće poređajte u sterilisanu teglu, a zatim prelijte proceđenom tečnošću od kuvanja. Zatvorite teglu. Poslužite u činiji i uživajte.
BONUS VIDEO