U domaćinstvu koristite previše deterdženata i hemijskih sredstava za čišćenje i time i ugrožavate zdravlje. Zato bi trebalo da svedete na minimum njihovu upotrebu i zamenite ih ih eko sredstvima iz vaše kuhinje.

Ovo je jedan recept za čišćenje escajga koji su koristile nekada naše bake i potpuno je prirodan.

Napunite posudu toplom vodom i sirćetom, pa u nju stavite pribor za jelo. Ostavite da stoji pola sata, zatim ga sunđerom istrljajte i osušite krpom. Pribor za jelo opet će dobiti onaj stari sjaj.

Ono na šta treba da obratite pažnju je da je sirće izuzetno jako i može uništiti metal. Da biste to sprečili nemojte preterivati sa sirćetom.

Od velike je pomoći i soda bikarbona. U tom slučaju zagrejte vodu u većem loncu, dodajte sodu bikarbonu i potopite posuđe. Ako koristite hladnu vodu, predmete u njoj ostavite nekoliko sati. Starom četkicom za zube uklonite nečistoću sa manje dostupnih delova.

Takođe, u istu svrhu možete koristiti i jestivo ulje i kuhinjsku so. Crne mrlje na priboru za jelo mogu se istrljati i sokom od limuna i malo sode bikarbone, ali i pastom za zube.

Voda u kojoj se kuvao krompir takođe može biti od pomoći. Procedite vodu kroz sito i dodaje malo sirćeta. Potopite escajg pa sunđerom ili mekanom četkom uklonite tragove oksidacije.

Bez obzira koji recept da odaberete, važno je da escajg dobro osušite.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu