Božićna pšenica jedan je od najlepših prazničnih ukrasa.

Kako bi bila što lepša, bogatija i gušća i tako vam osigurala dobru 2019., donosimo 5 saveta koji će vam pomoći u tome.

1. Pre sejanja pšenicu je potrebno dobro namočiti u mlakoj vodi pa je ostaviti preko noći da odstoji. Nakon toga osušite je na papirnom ubrusu pa posejte jer će tako bolje proklijati.

2. Pšenicu je najbolje sejati na tanjiriću ili u manjoj saksiji. Nemojte štedeti na semenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mesta – čak je poželjno da se seme mestimično preklapa. Zatim je prekrijte još jednim slojem zemlje.

Umesto zemlje možete upotrebiti i sloj pamučne vate natopljene vodom i po njoj poslagati zrna pšenice. Vata je praktična jer upija višak tečnosti.

3. Pšenicu nemojte držati na mestu koje je previše blizu grejanja jer bi se mogla osušiti. Najbolje ju je staviti pored prozora, na umereno toplo i svetlo mesto.

4. Prvih nekoliko dana, pre nego što pšenica počne nicati, prekrijte je aluminijskom folijom koja čuva vlagu. Čim počne puštati zelene izdanke, uklonite foliju i zalivajte pšenicu umereno svaki dan. Za zalivanje tanjirića pšenice potrebna vam je otprilike jedna kašika vode, a da bi se tečnost ravnomerno rasporedila, dobro je upotrebiti plastičnu bocu s raspršivačem.

5. Kada pšenica naraste, odsecite vrhove tako da budu podjednake visine. Običaj je i vezanje ukrasne trobojne vrpce oko pšenice. Pazite da vrpcu ne stegnete prečvrsto nego tek toliko da ostane na mestu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Zadovoljna