Svakom od nas nekada se desilo da previše posoli supu, da sos ispadne previše mastan, da nema leda kada nam je najpotrebniji...
Zato vam predstavljamo osam odličnih, isprobanih trikova pomoću kojih ćete uspeti da spasite svoj ručak, ali i da zavidite druge svojim lukavim kulinarskim umećem. Snađite se u svakoj situaciji kao vrhunski profesionalci.
Brze kocke leda
Možda vam zvuči nemoguće, ali voda koja je proključala brže će se zalediti od vode sipane direktno sa česme. Razlog se zove "Mpemba efekat", po čoveku koji je otkrio ovu zanimljivost.
Spasite preslanu supu
Ako ste slučajno presolili supu, ne bacajte je. Rešenje je jednostavno: četvrtinu oljuštenog krompira ubacite u supu i on će pokupiti višak soli, a neće ostaviti svoj ukus. Krompir obavezno izvadite pre služenja. Kao alternativa krompiru može poslužiti i prstohvat braon šećera ili čaša vode.
Miris crnog luka
Ako vam se ruke nakon seckanja osećaju na crni ili beli luk, istrljajte ih supenom kašikom, koja će apsorbovati miris.
Recikliranje ulja
Ako želite da ponovo koristite isto ulje, ali bez mirisa i ukusa hrane koja se u njemu pripremala, sipajte ga u tiganj i zagrejte na laganoj temperaturi. Dodajte malo đumbira, neka bude potopljen u ulje oko 15 minuta. Na pravoj temperaturi, đumbir treba lagano da dobija zlatno-braon boju. Kada izvadite đumbir iz ulja, trebalo bi da je pokupio neželjene mirise i ukuse.
Višak masnoće u jelima
Ako vam je supa, sos ili saft suviše mastan, isključite ringlu i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Najveći deo masnoća isplivaće na površinu. Na radnu površinu stavite nekoliko kocki leda, ali neka budu blizu šerpi sa masnoćom. Prisustvo leda u blizini uticaće da se masnoća stvrdne i biće vam lako da je izvadite kašikom. Budite spremni da je brzo uklonite, jer se kocke leda brzo tope.
Bolji šampanjac
Pre nego što otvorite flašu, isperite čaše za šampanjac sa malo belog vina. Ovo će prekriti unutrašnjost čaša i tako sprečiti izlivanje iz čaša, a ubrzaće stvaranje pene.
Uvek svež hleb
Stavite hleb u plastičnu kesu sa štapom svežeg celera i ostavite da odstoji preko noći. Vekna će polako apsorbovati vlagu iz celera, a neće uticati na ukus hleba.
Više limunovog soka
Tipičan limun sadrži oko tri kašike soka. Da biste izvukli maksimalnu količinu tečnosti, možete stiskati limun na radnoj površini ili ga vrteti između šake i radne površine, uz blagi pritisak. Usled tog pritiska, pući će sitne kesice koje sadrže još tečnosti. Takođe, možete staviti limun u mikrotalasnu na 20 sekundi. Kad izvadite, secite limun po dužini i iscedite. Dobićete tri puta više limunovog soka.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem