Čišćenje kuhinje može trajati satima ako želimo nekoliko puta godišnje napraviti sve što treba pa je svaki trik za brže obavljen posao dobro došao.
Svakodnevni užurbani ritam ne ostavlja nam previše vremena da bismo na primer nakon svakog kuvanja detaljnije čistili pa je zgodno s vremena na vreme zasukati rukave i oprati sve one delove kuhinje koji su zapušteni.
Šporet
Napravite pastu od malo soli, sode bikarbone i vode pa nanesite na ringle i pustite da odstoji kratko pre ribanja. Zatim oribajte šporet na uobičajen način.
Gornji ormarići
Kod kuvanja i stvaranja pare gornji se ormarići prljaju više od onih donjih, posebno njihovo dno. Ako malo bolje pogledate, videćete prljavštinu, posebno u blizini šporeta. Sitne nakupine masnoće najbolje ćete rastopiti sirćetom i sunđerom koji ima grubu površinu. Posle sve prebrišite vlažnom krpom.
Fuge na pločicama
Kod čišćenja pločica nema druge nego dobro stisnuti i ribati, posebno kod šporeta jer tamo su uvek najprljavije. Fuge su mnogima prava noćna mora. Napravite mešavinu od ¾ šoljice hidrogen peroksida i pola šoljice sode bikarbone pa uz četkicu za zube vratite fugama stari sjaj.
Frižider
Prvo izbacite sve namirnice s dotrajalim rokom trajanja i ostatke hrane. Toplom vodom i pamučnom krpom prebrišite unutrašnjost pa spoljna vrata frižidera. Vratite namirnice. Zavisno od nakupljenih mrvica i mrlja, možda ćete biti pre gotovi ako npr. posude za voće i povrće izvadite iz frižidera i operete u sudoperi pa neka se suše dok ne očistite ostatak frižidera.
Sudopera, slavina i radne površine
Pripremite mešavinu od belog sirćeta i vode pa nanesite na radne površine, detaljno prebrišite sve do sudopere i slavine, a soda bikarbona je poput abrazivnog sredstva za nakupljenu prljavštinu. Isperite i prebrišite vlažnom pa suvom pamučnom krpom. Najbolje je da sudopeu ostavite za kraj jer ćete koristiti vodu tokom čišćenja.
Detaljno čišćenje sudopere potrebno je barem jedno nedeljno jer u njoj perete sirovo meso i razne namirnice, ali i posuđe pa se sve to na kraju nakuplja u odvodu. Samu sudoperu najlakše ćete očistiti prirodnima sredstvima poput belog sirćeta, sode bikarbone i limuna. Odvod je najbolje pročistiti kombinacijom sode bikarbone i sirćeta. Uspite sodu bikarbonu pa dolijte sirće i pustite da se peni. Možete to i ponoviti pa zatim zaliti vrućom vodom. Na kraju četkicom za zube izribajte unutrašnjost.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: tportal.hr
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Izdašna salata sa brokolijem, karfiolom i slaninom
Jednostavni mafini sa crnim grožđem
OBELEŽEN POČETAK ŠESTOG CIKLUSA PROJEKTA „ZASADI DRVO“