Prava mala remek dela možete napraviti od slame kombinujući razne uskršnje motive. Od zeka preko pilića i floralnih motiva do korpica sa jajima u zavisnosti od toga koliko ste kreativni i koliko vremena želite da utrošite.

U bogatijim porodicama Bunjevaca u prošlosti poklanjala su se jaja od porcelana i ukrašena zlatom, dok su oni malo siromašniji morali da se dovijaju na različite načine smišljajući jeftinije tehnike ukrašavanja. Tako je nastala jedna od najlepših tehnika, koja se pripisuje Bunjevcima, ukrašavanje jaja slamom.

Šta je potrebno?

Pored jaja koja ste već obarili i obojili po želji, biće vam potrebna i slama. Najkvalitetnije uzorci su od ječma i raži, ali poslužiće i pšenica.

Postupak ukrašavanja uskršnjih jaja slamom

Slamku potopite u vodu i onda je isecite po dužini pa je tupim nožićem ispravljajte. Tračice oblikujte i seckajte u zavisnosti od motiva koji želite da dobijete i onda ih nalepite na jaje pomoću lepka.

Ako želite da dobijete slamu u više tonova, pored zlatno žute, potopite je u vodu i ostavite da prenoći, posle toga je iznesite na sunce da se osuši. Osušena slama menja boju i uz malo sreće možete dobiti varijacije od zelene, plave do ljubičaste... tonovi su jako nežni.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas? 

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: yumama.com