Jeste li se ikada zapitali koliko hrane svakodnevno bacate u smeće? Ponekad ne iskoristimo sve namirnice koje smo kupili, a nakon nekoliko dana to isto završi u otpadu. Nažalost, takav scenario se često odvija u mnogim domaćinstvima, i to najčešće s povrćem kojem je rok trajanja – kratak. Kako bi vam pomogli da maksimalno iskoristite životni vek svog omiljenog povrća, za vas smo sastavili najbolji način za odlaganje i zamrzavanje.

STVARI KOJE TREBA ZNATI O ČUVANJU POVRĆA

Izbegavajte da čuvate voće i povrće na istom mestu

Mnogi plodovi ispuštaju plin etilen koji ubrzava proces kvarenja. Neki od najvećih proizvođača plinova su kajsije, jabuke, avokado, banane i paradajz.

Nemojte odmah prati povrće

Vlaga ubrzava proces dozrevanja, pa izbegavajte pranje povrća pre same pripreme za jelo.

Ako nemate izbora, operite ga i stavite u zatvorenu posudu s ubrusima.

Ako je narezano, pravac frižider

Svi proizvodi koji su prethodno izrezani ili oguljeni trebaju biti u frižideru.

Da, povrće možete držati u zamrzivaču

Iako zamrznuto povrće na kojem se nalaze veliki komadi inja, a ponekad i leda mogu biti izvor frustracije, bitno je odabrati zamrzivač koji poseduje novu tehnologiju koja sprečava lepljenje hrane i uklanja vlagu.

KAKO ODRŽATI POVRĆE SVEŽIM

Špargle

Gde odložiti: Na policu u frižideru

Rok trajanja: 4 dana

Ako ne planirate odmah pojesti špargle, uklonite peteljke i ostavite ih uspravno u čaši vode te ih zaštitite plastičnom kesom.

Zamrzavanje: Pre zamrzavanja špargli, treba ih blanširati. Nakon pet minuta u kipućoj vodi, premestite ih u hladnu vodu s ledom te ih tamo držite isto koliko ste ih blanširali. Osušite ih i stavite u plastičnu kesu i zamrznite.

Paprika

Gde odložiti: Fioka s najnižom temperaturom u frižideru (zbog visoke vlažnosti)

Rok trajanja: 4-7 dana

Vlaga uzrokuje truljenje paprika, pa ih nemojte prati. Za maksimalnu hrskavost odložite ih u plastičnu kesu.

Zamrzavanje: Operite ih i uklonite sve semenke. Zatim izrežite paprike, zamrznite ih na sat vremena. Kad se smrznu paprike, prenesite u hermetički zatvorenu posudu i vratite u zamrzivač.

Brokoli

Gde odložiti: Na policu u frižideru

Rok trajanja: 2-3 dana

Svež brokoli se brzo kvari, pa ga je potrebno pojesti što pre. Ali, pre spremanja poprskajte glavice brokolija vodom i labavo ih umotajte u kuhinjsku krpu.

Zamrzavanje: Svež brokoli pre zamrzavanja treba kuvati na pari ili blanširati. Počnite s ispiranjem glave i rezanjem u cvetove. Glave kuvajte pet minuta, zatim ih stavite u ledenu vodu na pet minuta i čuvajte ih u zatvorenim kesama.

Šargarepa

Gde odložiti: Fioka s najnižom temperaturom u frižideru

Rok trajanja: dve nedelje

Svežu šargarepu stavite u plastičnu kesu i stavite u frižider.

Zamrzavanje: Kada jednom operete i ogulite šargarepu blanširajte ih oko pet minuta, osušite i spremite u plastičnu kesu i stavite u zamrzivač.

Spanać

Gde odložiti: Fioka s najnižom temperaturom u frižideru

Rok trajanja: tri do pet dana

Prethodno oprani spanać stavite u plastičnu posudu, pa na njega položite ubrus pre dodavanja sledećeg sloja spanaća.

Zamrzavanje: Ako planirate pojesti spanać u idućih nekoliko meseci, zamrznite ga sirovog. Ali, ako vam to nije u planu blanširajte ga dve minute, pustite ga da se ohladi na ubrusima te ga nakon toga stavite u kesu za zamrzavanje, istisnite vazduh i stavite u zamrzivač.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: zadovoljna.hr