Svim mladim domaćicama i kulinarskim početnicima, saveti za pripremu palačinki će sigurno dobro doći. Kada jednom savladate pripremu ovog osnovnog recepta, možete je nadograđivati po ukusu. U tome i jeste draž palačinki, pružaju neograničen izbor filova, namaza i preliva. Možete ih praviti u slatkoj ili slanoj varijanti, jesti odmah nakon prženja ili možda zapeći.

Mi vam predstavljamo recept za slatku varijantu palačinki, a ukoliko se odlučite za slane palačinke, dovoljno je izbacite vanilin šećer iz recepta.

Za pripremu smese za palačinke vam je potrebno:

2 jajeta

200 g brašna

300 ml mleka

100 ml kisele vode

kašičica vanilinog šećera

na vrh kašičice soli

Priprema:

1. Najpre umutite jaja mikserom i dodajte polovinu količine brašna i nastavite da mutite. Postepeno dodajte polovinu količine mleka, a zatim ostatak brašna. Dobro umutite vodeći računa da nema grudvica. Dodajte ostatak mleka, kiselu vodu i ulje. Dobro promešajte smesu da se ujednači. Neka pre pečenja testo odstoji bar 15 minuta.

2. Smesu sipajte u tiganj u kome se već zagrejalo ulje. Dovoljno je da smesa prekrije celu površinu tiganja. Jednu stranu pecite dok se gornja strana ne ispeče (da se ne vidi da je testo "živo"). Okrenite palačinku i pecite sa druge strane dvostruko kraće.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu