Svim mladim domaćicama i kulinarskim početnicima, saveti za pripremu palačinki će sigurno dobro doći. Kada jednom savladate pripremu ovog osnovnog recepta, možete je nadograđivati po ukusu. U tome i jeste draž palačinki, pružaju neograničen izbor filova, namaza i preliva. Možete ih praviti u slatkoj ili slanoj varijanti, jesti odmah nakon prženja ili možda zapeći.
Mi vam predstavljamo recept za slatku varijantu palačinki, a ukoliko se odlučite za slane palačinke, dovoljno je izbacite vanilin šećer iz recepta.
Za pripremu smese za palačinke vam je potrebno:
2 jajeta
200 g brašna
300 ml mleka
100 ml kisele vode
kašičica vanilinog šećera
na vrh kašičice soli
Priprema:
1. Najpre umutite jaja mikserom i dodajte polovinu količine brašna i nastavite da mutite. Postepeno dodajte polovinu količine mleka, a zatim ostatak brašna. Dobro umutite vodeći računa da nema grudvica. Dodajte ostatak mleka, kiselu vodu i ulje. Dobro promešajte smesu da se ujednači. Neka pre pečenja testo odstoji bar 15 minuta.
2. Smesu sipajte u tiganj u kome se već zagrejalo ulje. Dovoljno je da smesa prekrije celu površinu tiganja. Jednu stranu pecite dok se gornja strana ne ispeče (da se ne vidi da je testo "živo"). Okrenite palačinku i pecite sa druge strane dvostruko kraće.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem