Svaka domaćica ima svoj recept za pripremu cvekle u različitim jelima i predjelima, ali obično sve domaćice čiste sveklu na jedan isti način.

Danas ima toliko različitih alatki za čišćenje i ljuštenje cvekle, krompira i drugog povrća.

Kada je potrebno da oljuštite samo nekoliko komada cvekle, prvo je neophodno da ih odaberete na osnovu oblika, voje i veličine. Uzmite samo zdrave plodove. Pre nego što oljuštite cveklu, potopite je na 10-15 minuta u vodu, ocedite je i uklonite listove, ako ih ima.

Poželjno je da svaku cveklu očistite četkom. Ljuštenje je najlakše učiniti ljuštilicom za krompir, a ako ima potrebe, dodatno čišćenje obavite nožem.

Za pripremu mnogih jela se preporučuje da cvekla bude skuvana cela, neoljuštena, ali da bude dobro oprana četkom pod tekućom vodom.

Nakon kuvanja, kora cvekle se ljušti mnogo lakše i u isto vreme se čuvaju sve hranjljive materije.

Cveklu možete iseći na različite oblike u zavisnosti od jela koje pripremate. Za salate, cvekla se seče na štapiće, kao prilog - na kolutove ili kockice, za čorbe ili boršč je seče na veoma tanke trakice.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Bonapeti.rs