Otkrivamo trikove koji će vam pomoći da sos bude gust i ukusan svaki put.
Prezle
Mrvice hleba mogu pomoći da sos dobije gustinu, ali morate to učiniti pažljivo i dodavati prezle postepeno, da ne biste previše zgusnuli jelo. Mrvice hleba malo menjaju ukus jela, zbog čega je najprikladnije koristiti ih za tamne, izražajne umake.
Maslac
Maslac ne izaziva jako zgušnjavanje, ali zahvaljujući njemu, sos je lepo sjajan i ima prijatan začinjen ukus. Prokuvajte sos ili supu na laganoj vatri, dodajte parče putera, neprestano mešajući (1-2 kašike za sos ili lonac supe).
Žumance
Žumance će nam pomoći da se malo zgusti sos nežnijeg ukusa. Umutite žumance i dodajte, ulivajući tankim mlazem neprestano mešajući.
Pavlaka
Pavlaka je već poznat način da dodate gustinu omiljenom sosu. Umesto pavlake možete dodati sir maskarpone ili topljeni sir.
Duže kuvanje
Metoda koja se najčešće koristi za zgušnjavanje sosova. Zdrava je jer ne dodajemo nikakve kalorične sastojke za koncentraciju. Sos kuvamo na jakoj vatri, često mešajući dok ne ispari otprilike 1/3 ili polovina. Međutim, moramo biti oprezni sa začinima. Gubeći vodu, koncentrišu se svi ostali začini, tako da sos može biti mnogo slaniji ili začinjeniji nego pre kuvanja.
Ovsene pahuljice
Ovsena kaša je odlična za tople soseve. Kuvamo dok se pahuljice ne raspadnu i ne zgusne sos. Ako ne želite grudvice u jelu, možete procediti sos.
Zaprška
Priprema zaprške je prženje pšeničnog brašna i maslaca u količini 1: 1. Ako želite da zgustite supu ili lagani sos, brašno kratko pržite da ne bude sirovo. Međutim, ako ćemo pripremiti tamni sos, brašno možemo pustiti da porumeni što će sosu pružiti boju i ukus.
Povrće
Meko povrće se vadi iz lonca, pasira se do glatke mase i dodaje u sos, lagano mešajući.
Bešamel sos
Kada želimo da bešamel služi kao sredstvo koje će sos učiniti gustim ne bi trebalo da sadrži nikakve začine osim soli.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem