Kuhinja je i dalje jedno od najvažnijih mesta u domu i upravo zbog toga važno je održavati je čistom, sigurnom i ugodnom za provoditi vreme u njoj.

Međutim, čak i kuhinja ponekad može da ima određene stvari koje njeno čišćenje otežavaju ili je vizuelno čine prljavijom.

Univerzalne daske za sečenje

Koristite odvojene daske za seckanje za meso, povrće i ribu, a bitno je znati kako su plastične daske za seckanje štetnije u pogledu rasta patogenih bakterija nego što su to drvene daske.

Ogrebotine koje nastaju dugotrajnim korišćenjem se produbljuju, te ih je sve je teže pravilno očistiti.

Kuhinjske krpe i peškiri

U jednoj studiji, istraživači su odlučili da ispitaju bakterije koje su prikupili na 100 kuhinjskih krpa i peškira koji su korišćeni mesec dana. Rezultati su pokazali da je gotovo polovina njih imala bakterije koje su opasne po zdravlje.

Takođe, iste krpe i peškire koristili su se za obavljanje više poslova - od brisanja kuhinjskih površina, do uklanjanja lakših i manjih mrlja, a zatim i za poliranje čistoga posuđa i upravo su one, imale više bakterija od onih koje su korišćene samo jednom.

Stoga, u kuhinji treba da imate najmanje dve ili tri krpe koje ćete koristiti za zasebne potrebe i prati ih najmanje svake dve nedelje.

Još jedna higijenski prihvatljiva opcija jeste korišćenje papirnatih ubrusa koji mogu biti u upotrebi samo jednom. Nakon toga, bacaju se i zbog toga bakterije i mikrobi nemaju mogućnost dalje reprodukcije.

Setovi noževa

Set noževa koji dolazi zajedno sa stalkom zauzeće mnogo mesta u kuhinji, a osim ako ste profesionalni kuvar i redovno, na dnevnoj ili čak nedeljnom nivou koristite od pet pa do 15 višenamenskih noževa - toliki broj noževa vam nije potreban.

Upravo zbog toga, dobar deo noževa iz seta nećete koristiti, a oni će skupljati prašinu i ostale čestice koje se nalaze u kuhinji.

Stoga, kod noževa koje koristite, obratite pažnju na čestice hrane koje ponekad mogu pronaći svoj put do tamo i tako ostati zaglavljene i postati idealno mesto za razvoj novih bakterija. Bolje uložite u tri visokokvalitetna noža koja će sigurno zadovoljiti sve potrebe u kuhinji.

Kuvalo za vodu puno kamenca

Ako redovno pijete vodu, koju zakuvate u kuvalu punom kamenca, upravo on bi mogao dopreti do krvnih sudova, krvi i bubrega, a i do drugih organa iz želuca.

Višak soli bi mogao da se skupljati u zglobovima, zapuši vam krvne sudove li dovede do bubrežnih kamenaca. Pored zdravstvenih problema, naslage kamenca imaju slabu provodljivost toplote što znači da će kuvalo sporije zagrejavati vodu, a u najgorem slučaju to će dovesti do oštećenja uređaja.

Kuvalo napunite mešavinom sirćeta i vode, pa ga uključite da je zagreje.

Nakon toga, ostavite da se ohladi te uz pomoć četkice za čišćenje boca očistite unutrašnjost. Videćete kako će kamenac nestati.

Plastične posude za hranu

Plastične posude jeftina su opcija koja, nažalost, obično rezultira hrpom nekorišćene plastike koja samo zauzima prostor u kuhinji.

Nadalje, plastične posude nisu prikladni za skladišćenje hrane dugoročno, te je plastika kao materijal pogodna za razmnožavanje bakterija i bolja opcija bila bi je zameniti staklenim posudama.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Stil/Gastro.24 Sata.Hr