Da biste umesili meko testo, koje se topi među prstima, nije potrebno da budete iskusna domaćica, već vam je neophodan samo tačan recept.

Za pripremu mekog testa potrebne su vam: 4 šolje brašna, 1 kašiku šećera, 4 kašike ulja ili rastopljenog maslaca, 1 jaje, 20 g kvasca, 1/2 kašičice soli i 1 šolju svežeg mleka ili vode.

Prosejte brašno i so, a u malo toplog mleka sipajte kvasac i šećer i promešajte, dok se kvasac potpuno ne rastvori. Ostavite na toplom da se aktivira.

Prebacite kvasac u duboku posudu, dodajte preostalo mleko ili vodu, jaje i masnoću. Počnite polako da dodajete brašno, prvo mešajući varjačom, a zatim rukom.

Nemojte stavljati brašno odjednom, već dodajte postepeno, da biste imali mogućnost da procenite mekoću testa i da li ima potrebe da se nešto dodaje.

Nemojte se ustručavati da dodate čak i malo više masnoće, jer upravo ona održava pripremljene mekike, pice ili pogačice mekšim duže vreme.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: bonapeti.rs