Ne bacajte koru od voća već je iskoristite na mnogobrojne načine. Unutrašnji deo kore pun je hranljivih sastojaka i vitamina i prava je šteta da ih kao takve ne iskoristite.
Donosimo vam par jednostavnih načina kako to da uradite.
Pomoć u domaćinstvu
Očistite kuhinju: Na masnu površinu pospite so ili sodu bikarbonu (delovaće kao abrazivno sredstvo). Nakon toga zaprljana mesta dobro istrljajte korom od limuna pa isperite. Prljavština će nestati, a vaš dom će odlično mirisati.
Očistite staklene čajnike: U isprljani čajnik naspite vodu i veću količinu kore od limuna. Pustite da prokuva. Ugasite šporet i pustite da se ohladi. Nakon sat vremena dobro isperite čajnik.
Ofarbajte tkaninu: Iskoristite koru od nara da kod kuće ofarbate željenu tkaninu. Postupak je sledeći: u lonac stavite dovoljno vode da prekrije tkaninu i dodajte koru od bar dva nara. Ostavite da prenoći. Sutradan prokuvajte vodu i izvadite koru. Dodajte vlažnu tkaninu. Lagano kuvajte oko sat vremena i ostavite da se ohladi preko noći. Tkaninu izvadite sutradan i dobro isperite u hladnoj vodi.
Pomoć u kuvanju
Napravite citrusni prah: Ostavite koru da se osuši (tri, četiri dana). Nakon toga sameljite u blenderu ili mlinu za kafu. Stavite u staklenu teglu. Dobijeni prah možete koristiti za kolače ili kao začin.
Napravite citrusni šećer: Nakon što ste napravili citrusni prah stavite ga u teglu sa šećerom. Nakon par dana dobićete citrusni šećer koji možete koristiti za razne sokove i kolače.
Maslinovo ulje sa ukusom limuna: U posudu stavite malo maslinovog ulja i koru od limuna pa izgnječite viljuškom ili kašikom. Tu smesu ubacite u pola litra maslinovog ulja. Ostavite da odstoji šest sati. Nakon toga procedite. Ulje čuvajte na hladnom mestu i koristite ga za razne salate.
Uvek svež smeđi šećer: Koliko ste samo puta morali da kašikom razbijate komade smeđeg šećera? Imamo rešenje za vas! U posudu sa šećerom stavite koru od limuna i šećer će uvek biti svež kao da ste ga upravo sipali iz kese.
Nega i lepota
Napravite piling: Pospite šećer po unutrašnjoj strani kore od banane i sa tim lagano izmasirajte svoje telo. Nakon toga isperite toplom vodom. Koža će vam biti prekrasna i nežna.
Osvežite lice: Unutrašnjim delom kore od narandže ili grejpfruta lagano izmasirajte lice. Nakon toga isperite lice mlakom vodom.
Nahranite lice: Namažite lice unutrašnjim delom kore od avokada. Na ovaj način ćete nahraniti i hidratizirati svoje lice.
Uskršnja salata sa tortelinama, šunkom i kačkavaljem
Kako da dobijete najlepšu žutu boju jaja za Uskrs
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak