Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kora od voća - za blistav dom, ukusno jelo, lepu kožu...

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Pogledajte fenomenalne načine da iskoristite koru od voća u domaćinstvu, pripremi hrane, nezi...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Ne bacajte koru od voća već je iskoristite na mnogobrojne načine. Unutrašnji deo kore pun je hranljivih sastojaka i vitamina i prava je šteta da ih kao takve ne iskoristite.

Donosimo vam par jednostavnih načina kako to da uradite.

Pomoć u domaćinstvu

Očistite kuhinju: Na masnu površinu pospite so ili sodu bikarbonu (delovaće kao abrazivno sredstvo). Nakon toga zaprljana mesta dobro istrljajte korom od limuna pa isperite. Prljavština će nestati, a vaš dom će odlično mirisati.

Očistite staklene čajnike: U isprljani čajnik naspite vodu i veću količinu kore od limuna. Pustite da prokuva. Ugasite šporet i pustite da se ohladi. Nakon sat vremena dobro isperite čajnik.

Ofarbajte tkaninu: Iskoristite koru od nara da kod kuće ofarbate željenu tkaninu. Postupak je sledeći: u lonac stavite dovoljno vode da prekrije tkaninu i dodajte koru od bar dva nara. Ostavite da prenoći. Sutradan prokuvajte vodu i izvadite koru. Dodajte vlažnu tkaninu. Lagano kuvajte oko sat vremena i ostavite da se ohladi preko noći. Tkaninu izvadite sutradan i dobro isperite u hladnoj vodi.

Pomoć u kuvanju

Napravite citrusni prah: Ostavite koru da se osuši (tri, četiri dana). Nakon toga sameljite u blenderu ili mlinu za kafu. Stavite u staklenu teglu. Dobijeni prah možete koristiti za kolače ili kao začin.

Napravite citrusni šećer: Nakon što ste napravili citrusni prah stavite ga u teglu sa šećerom. Nakon par dana dobićete citrusni šećer koji možete koristiti za razne sokove i kolače.

Maslinovo ulje sa ukusom limuna: U posudu stavite malo maslinovog ulja i koru od limuna pa izgnječite viljuškom ili kašikom. Tu smesu ubacite u pola litra maslinovog ulja. Ostavite da odstoji šest sati. Nakon toga procedite. Ulje čuvajte na hladnom mestu i koristite ga za razne salate.

Uvek svež smeđi šećer: Koliko ste samo puta morali da kašikom razbijate komade smeđeg šećera? Imamo rešenje za vas! U posudu sa šećerom stavite koru od limuna i šećer će uvek biti svež kao da ste ga upravo sipali iz kese.

Nega i lepota

Napravite piling: Pospite šećer po unutrašnjoj strani kore od banane i sa tim lagano izmasirajte svoje telo. Nakon toga isperite toplom vodom. Koža će vam biti prekrasna i nežna.

Osvežite lice: Unutrašnjim delom kore od narandže ili grejpfruta lagano izmasirajte lice. Nakon toga isperite lice mlakom vodom.

Nahranite lice: Namažite lice unutrašnjim delom kore od avokada. Na ovaj način ćete nahraniti i hidratizirati svoje lice.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti