Pored toga što je fizički zahtevno, čišćenje rerne ne volimo zbog hemikalija kojima smo izloženi.

Ako rerna, nakon prljanja nije odmah izribana, stvara se tvrdokorna masnoća.

Ali sada možete brzo i lako  da očistite prljavu i masnu rernu bez hemikalija.

Kako očistiti rernu bez hemije?

Potrebno vam je:

-obična soda bikarbona

-alkoholno sirće

-limuntus (limunska kiselina)

Postupak:

Za početak uključite svoju rernu na 250 stepeni.

U vatrostalnu posudu ili drugu odgovarajuću posudu sipajte 4-5 kašika sode bikarbone i zalijte s vodom, otprilike 1 litar. Stavite to u rernu, zatvorite i ostavite na 30-40 minuta.

Isključite rernu i ostavite da se ohladi. Masnoća iz unutrašnjosti rerne će omekšati. Poprskajte sada rernu i staklo s 9% -tnim alkoholnim sirćetom. Ostavite da deluje još 20-ak minuta i onda prebrišite rernu.

Ako vaša rerna nije bila u totalno zapuštenom stanju, trebalo bi da posle ovog postupka, sjaji od čistoće.

Ako imate baš očajnu situaciju, učinite sledeće:

Namočite staklo vodom, pospite ga sodom bikarbonom i limuntusom. Ostavite da deluje desetak minuta. Otkinite komad aluminijske folije, izgužvajte (napravite lopticu) i s njom izribajte staklo.

Aluminijska folija odlično riba sve staklene površine, ostavlja ih bez ogrebotina.

Posle prebrišite vlažnom krpom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor:  stvarukusaUspešna žena