Ako ste i vi među onima koji imaju naviku da sve odlažu na radnu ploču u kuhinji, vreme je za reorganizaciju koja će pomoći da cela prostorija izgleda lepše i urednije. Stvari koje nisu odložene na svoja mesta stvaraju haos u kuhinji i stvaraju utisak neurednosti i prenatrpanosti.

Evo kojih šest stvari nikad ne biste smeli da držite na radnoj površini:

1. Pribor za kuvanje

Skladištenje posuda na pultu možda vam se čini odličnom idejom sve dok ne krenete da čistite i shvatite da je pult prekriven lepljivim slojem prašine i masti. Zato svakako posuđe odložite na police ili u fioku koja je blizu šporeta kako biste mogli izvaditi samo ono što vam treba.

2. Noževi

Setovi noževa obično su vrlo nezgrapni i imaju velike držače. Osim toga, ovakav način držanja ih otupljuje, stoga je puno bolja ideja pronaći prostor u fioci za njih.

3. Šoljice

Šoljice za kafu ili čaj izložene na radnoj površini samo skupljaju prašinu, pa ćete ih morati stalno ispirati. Ako nemate prostora u kuhinjskom ormaru, razmislite o tome da šoljice obesite na kuke, bilo unutar ormarića ili s donje strane.

4. Daske za sečenje

Daske za sečenje uvek odložite u ormariće ili fioku kako bi radna ploča izgledala urednije.

5. Posude za odlaganje

Posude za brašno, šećer ili so stavite u ormar ili u špajiz, a nikako na pult. Uštedite prostor na radnoj površini kako bi funkcionisala kao prostor za pripremu hrane, a sve što nije neophodno sklonite u kuhinjske ormare. Ovako ćete smanjiti i neizbežno prljanje posuda.

6. Flaše za ulje

Da, želimo ih nadohvat ruke za kuvanje, ali izgledaju neuredno. Osim toga, što je manje ulja izloženo svetlu, to će duže trajati.

Saveti:

Na radnoj ploči u kuhinji najbolje je držati male uređaje koji se svakodnevno koriste, poput sokovnika, aparata za kafu, blendera... Ako ih morate stalno uzimati i vraćati, to može poprilično zakomlikovati život. Osim toga, na ovaj način nećete stalno imati zatrpane police i izbeći ćete kopanje po ormarima kad vam baš nešto zatreba.

Treba podsetiti i da na radnu ploču nikad ne treba stavljati posude koje iznosimo iz rerne jer šerpe tepsije dosežu visoke temperature, što je može oštetiti, pa uvek koristite podmetač. Nikada nemojte stavljati vruće posude na vlažnu ili mokru radnu ploču, a iako je njena površina vrlo čvrsta i otporna, nikada nemojte na njoj koristiti oštre noževe ili druge oštre predmete.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: tportal.hr