Na prvi pogled ne postoji ništa lakše od kuvanja pirinča - operemo ga, stavimo u lonac sa vodom, sačekamo da upije tečnost i to je to.

Ali nije baš tako jednostavno. Morate steći određeno iskustvo u kuhinji da biste znali kada je pirinač gotov. Ako ne znate, reći ćemo vam mi.

Pre kuvanja pirinač treba dobro isprati hladnom vodom, nekoliko puta, dok voda iz njega ne postane bistra. Pirinač se kuva na laganoj vatri u šerpi sa zatvorenim poklopcem.

Jednom kada je pirinač proključao, promešajte ga tako da se ne zalepi za dno. Važno je zapamtiti: pirinač treba promešati samo jednom dok ključa.

Različite vrste pirinča imaju različito vreme kuvanja da bi bili dobro skuvani najbolje je striktno slediti uputstva na pakovanju.

Proizvođač tačno zna kakvom je tretmanu podvrgnut pirinač i govori vam optimalnu količinu vode za kuvanje ove žitarice. Približno vreme kuvanja pirinča je oko 15–20 minuta za beli pirinač, ali može da varira u zavisnosti od vrste i sorte vašeg pirinča.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: bonapeti.rs