Ako ste ljubitelj svinjskog mesa, ali uvek imate nedoumicu koji deo mesa da kupite ako želite da pečete ili dinstate ili da stavite na roštilj, u tekstu pronađite vaš omiljeni deo svinjetine i saznajte kako možete da pripremite.

Nezavnisno od toga tokom kojeg godišnjeg doba konzumirate svinjetinu, važno je da znate koji je deo mesa je za šta pogodan, kako ne biste napravili jelo koje ne može da se sažvaće.

Svinjski file

Svinjski kontrafile ili bonfile su pogodni čak i tokom držanja dijeta, zato što u praksi ovaj deo svinje ne sadrži gotovo nikakve masnoće. Iz tog razloga će vam biti veoma teško da pripremite šnicle od njega. Ali nije i nemoguće. Važno je da veoma pazite da ne držite šnicle preterano dugo na vatri (roštilj, tiganj) da se ne bi isušile, kao i da ih marinirate.

Međutim, ukoliko ne želite da rizikujete da izgubite meso koje je i najskuplji deo svinjetine, bolje da ga pripremite u rerni sa sosem, u čorbi od svinjtine, ili pak u đuveču sa svinjetinom.

Svinjski kotlet

Ovo je meso od prednjeg dela leđa svinje, koji se nalazi tačno iza vrata i posebno je ukusan. Kotlet je posebno pogodan za šnicle, kao i za pripremu čuvene bečke šnicle.

Svinjski vrat

Obzirom na to da ovo meso sadrži i masnoće, posebno je pogodno za pripremu na roštilju, zato što ga upravo masnoća čini em sočnim, em štiti meso od isušavanja. Pogodno je i za supe, kao i za jela.

Svinjska plećka

Plećka je omiljeno meso za kuvanje, ali nije toliko pogodno za roštilj. Možete mirno da ga koristite za supe i čorbe, za svinjetinu sa prazilukom i pirinčem i za sve ostalo što vam padne na pamet. Takođe je pogodno za pikovanje, mariniranje itd. Nakon odgovarajuće obrade možete da ga poslužite ili celo ili zajedno sa odgovarajućim garnirunogom (krompir pire, krompir, dinstano povrće, pirinač itd.)

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: bonapeti.rs