Prstohvat bibera ili aleve paprike se stavlja u veliki deo jela koja spremamo. Biber možete maći mleven ili u zrncima, aleva paprika pak može da bude slatka ili ljuta.

Oba začina obično čuvamo u papirnim kesama ili u staklenim posudama. Međutim, veoma često u ovim posudama počinju da se razvijaju male bubice i mušice.

Ovi neprijatni insekti ne samo da začine čine nepogodnim za upotrebu, već i puze po većem delu začina u ormariću.

Ovi insekti obično "napadaju" slatku alevu papriku. Možete da se spasite od njih koristeći čen belog luka. U teglicu sa začinom dodajte neoguljeni čen belog luka i problem je rešen. Možete da pokušate da napravite isto i sa teglom sa pasuljem, pirinčem, kao i sa sočivom.

Miris belog luka neće dozvoliti nikakvo rasprostiranje mušica i bilo kakvih bubica u začinu.

Verovatno mislite da će beli luk preneti svoju aromu na proizvode, ali budite mirni - on će pomoći jedino u zadatku da drži insekte dalje od teglica sa začinima.

Drugi način za čuvanje aleve paprike od mušica je da je pomešate sa malom količinom soli u posudi u kojoj je držite - ovo će takođe zaustaviti svakakve radosti da vise oko začina.

Kada smo već razjasnili kako se čuva aleva paprika, da vidimo i kako tačno da čuvamo crni biber. Kod ovog začina možemo da izaberemo u zrnu ili mleveni. Smatra se da je bolje da kupujemo biber u zrnu koji da sameljemo mašinicom neposredno pre nego što ga koristimo u nekom jelu.

Na taj način aroma začina će biti dosta jača, a i osim toga - u kesice sa mlevenim crnim biberom ponekad dodaju različite primese.

Kada je crni biber u zrnu, može da sačuva svoju aromu dosta duže vreme, nego gotov mleveni u kesicama.

Možete da ga koristite u najrazličitijim jelima, obavezno je da sveže mleveni biber dodate skoro na kraju jela kako ne bi izgubio svoje hranljive kvalitete i svoju aromu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: bonapeti.rs