Dosta kuvara početnika, koji prave prve korake u kuhinji, ne mogu da nađu odgovor na sasvim obična pitanja, kao što je koliko vremena se peče hleb, pica ili pile.

Mnogi se i plaše da se upuste u pravljenje pojedinih jela ili testa misleći da je to teško. Otkrivamo vam koliko je vremena otprilike potrebno za pečenje testa bilo da je u pitanju hleb ili pica, kao i za pečenje pileta.

Vreme zavisi i od vaše rerne i još par faktora, ali u tekstu je ponuđeno okrvirno vreme koje će vam pomoći.

Pečeno pile

OSNOVE U KUVANJU: Evo koliko dugo se peče PILE i HLEB, a na koliko stepeni se peče PICA
Foto: Shutterstock pile-2

Kada je reč o celom pečenom piletu, za pečenje treba oko 1 sat i 15 minuta na temperaturi od 180°C. Vreme pečenja često zavisi od vrste rerne i veličine pileta.

Krilca se peku oko pola sata, a bataci - 60 minuta, ali to opet zavisi od veličine. Najbolje je da bocnete pile pre kraja pečenja - ako curi roze sok, nije gotovo, ako je sok bistar - gotovo je.

Ako se meso odvaja od kostiju, znači da ste malo preterali sa pečenjem. Bilo bi dobro da na početku pečenja meso prekrijete folijom, a na je pri kraju pečenja sklonite, kako bi pile imalo hrskavu kožicu.

Hleb

OSNOVE U KUVANJU: Evo koliko dugo se peče PILE i HLEB, a na koliko stepeni se peče PICA
Foto: Shutterstock hleb-10

Mešenje i pečenje domaćeg hleba je posao, za koji teško nalazimo vreme u ubrzanoj svakodnevici.

Vreme pečenja hleba, tako da se spolja dobije hrskava korica, a da se unutra dobro ispeče i ne ostane gnjecav, zavisi od mnogo faktora, ali najviše od količine testa, od rerne i od želje kuvara.

Standardno oko 1 kg testa se peče u prethodno zagrejanoj rerni oko 40-45 minuta. Važno je da pečenje počne na višoj temperaturi - oko 220°C u trajanju od 25 minuta, da bi hleb uhvatio koricu. Nakon toga temperatura se smanjuje, i pečenje produžava na temperaturi ispod 180°C.

Vreme pečenja testa treba da se koriguje u slučaju da ima više ili manje testa. Za oko pola kg testa hleb ne treba peći duže od 35 minuta, a testo preko 1 kg težine može da se peče skoro sat.

Pica

OSNOVE U KUVANJU: Evo koliko dugo se peče PILE i HLEB, a na koliko stepeni se peče PICA
Foto: Shutterstock pica-5

Pica je omiljena hrana za decu, velike i male. Postoji na stotine različitih recepata za pice, ali nekoliko stvari se odnosi na sve njih - upotreba dobrih namirnica, kvalitetnog testa i pravilnog pečenja. Pečenje pice je kraj procesa izrade, zbog čega je izuzetno važno da se ona pravilno peče. Na koliko stepeni se peče vaša omiljena pica?

Veoma važan uslov za dobro pečenu picu je prethodno zagrevanje rerne. Pica se ne peče u hladnoj rerni, jer neće postati hrskava i ukusna. Zagrejati rernu na 220-250°C 10-15 minuta, a zatim ubaciti picu unutra. Pecite oko 12 minuta, u sredini rerne.

Tako ćete dobiti aromatičnu picu sa hrskavom korom. Imajte na umu da se to odnosi na pice sa tankom korom (kao što su prave italijanske pice), a ne na debele kore koje se peku više vremena. Da biste dobili zaista ukusnu picu, razvaljajte svoje testo u tanku koru preko koje ćete naneti željene proizvode.

Druga opcija je pečenje pice u dva koraka. Prvo namažite koru paradajz sosom (ako ga koristite) i stavite u dobro zagrejanu rernu na 9-10 minuta. Izvadite koru, dodajte preostale namirnice i vratite u rernu da završite pečenje.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: bonapeti.rs