Ako volite da eksperimentišete u kuhinji, naročito u pripremi poslastica, verovatno je domaći sladoled jedan od vaših specijaliteta. Ove ledene poslastice mogu da vas zaslade i osveže u vrelim danima, a širok spektar ukusa vam pruža mogućnost brojnih slasnih kombinacija. Međutim, ništa ne može da pokvari užitak u ledenim poslasticama kao kristali leda u sladoledu.
Pojavu kristala u sladoledu možete umanjiti ako se pridržavate nekoliko pravila.
Koristite mleko sa većim procentom masnoće, a idealno bi bilo da koristite kondenzovano mleko. Takođe, možete mleko prokuvati nekoliko minuta da bude što gušće.
Veći sadržaj šećera i žumanaca učiniće teksturu sladoleda gušćom pa će se kristali teže taložiti.
Što se sladoled brže zaledi, manja je verovatnoća pojave kristala. Zbog toga sladoled sipajte u unapred ohlađene posude.
Ako namirnice koje se koriste za pripremu sladoleda sadrže više vode, popout alkohola ili jagoda, veća je verovatnoća da se pojave kristali leda.
Keksići sa belom čokoladom i brusnicama
Jednostavan recept za goveđi pilav
Kako da ofarbate uskršnja jaja pomoću šlaga i boje
Kako da skinete farbu za jaja sa ruku brzo i lako
Salata od krastavaca, jaja i kukuruza