Ako volite da eksperimentišete u kuhinji, naročito u pripremi poslastica, verovatno je domaći sladoled jedan od vaših specijaliteta. Ove ledene poslastice mogu da vas zaslade i osveže u vrelim danima, a širok spektar ukusa vam pruža mogućnost brojnih slasnih kombinacija. Međutim, ništa ne može da pokvari užitak u ledenim poslasticama kao kristali leda u sladoledu.
Pojavu kristala u sladoledu možete umanjiti ako se pridržavate nekoliko pravila.
Koristite mleko sa većim procentom masnoće, a idealno bi bilo da koristite kondenzovano mleko. Takođe, možete mleko prokuvati nekoliko minuta da bude što gušće.
Veći sadržaj šećera i žumanaca učiniće teksturu sladoleda gušćom pa će se kristali teže taložiti.
Što se sladoled brže zaledi, manja je verovatnoća pojave kristala. Zbog toga sladoled sipajte u unapred ohlađene posude.
Ako namirnice koje se koriste za pripremu sladoleda sadrže više vode, popout alkohola ili jagoda, veća je verovatnoća da se pojave kristali leda.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem