Ako volite da eksperimentišete u kuhinji, naročito u pripremi poslastica, verovatno je domaći sladoled jedan od vaših specijaliteta. Ove ledene poslastice mogu da vas zaslade i osveže u vrelim danima, a širok spektar ukusa vam pruža mogućnost brojnih slasnih kombinacija. Međutim, ništa ne može da pokvari užitak u ledenim poslasticama kao kristali leda u sladoledu.

Pojavu kristala u sladoledu možete umanjiti ako se pridržavate nekoliko pravila.

Koristite mleko sa većim procentom masnoće, a idealno bi bilo da koristite kondenzovano mleko. Takođe, možete mleko prokuvati nekoliko minuta da bude što gušće.

Veći sadržaj šećera i žumanaca učiniće teksturu sladoleda gušćom pa će se kristali teže taložiti.

Što se sladoled brže zaledi, manja je verovatnoća pojave kristala. Zbog toga sladoled sipajte u unapred ohlađene posude.

Ako namirnice koje se koriste za pripremu sladoleda sadrže više vode, popout alkohola ili jagoda, veća je verovatnoća da se pojave kristali leda.