Sočne crvene maline i slasne kupine obogaćuju poslastice, a njihov blago kiselkast ukus daje slatkišima posebnu draž. U ovom osvežavajućem ukusu možete uživati i kada prođe sezona malina i kupina, pa je zato potrebno da ih pripremite za zamrzavanje na najbolji mogući način.

Izaberite maline i kupine koje su dobro sazrele, a izbegavajte plodove koji su oštećeni ili previše meki. Pre zamrzavanja najpre odstranite sve voćkice koje su drugačije boje, nezrele ili su počele da se buđaju.

Voće operite hladnom vodom u rupičastoj posudi i dobro ocedite i osušite. Maline ili kupine stavite na pleh i to u jednom nivou. Stavite u zamrzivač na jedan dan da se zamrznu. Voće zatim izvadite iz zamrzivača i prebacite u kese za zamrzavanje ili u posude. Na ovaj način ćete dobiti zamrznute posebne voćkice. Kada voće srtavite u kese, vodite računa da iz ambalaže izbacite što više vazduha. Ovako zamrznute voćke možete upotrebiti uroku od šest meseci.

Pogledajte i 6 recepata za poslastice s malinama

Zamrzavanje sa šećerom

Voće zamrznuto sa šećerom ima duži rok trajanja, a maline i kupine duže zadržavaju svoju boju. Na kilogram voća ide otprilike 150 grama šećera. Dobro promešajte voće i šećer, vodeći računa da ne izgnječite voćke. Stavite sve u kesu, zalepite nalepnicu sa opisom sadržaja kese i datumom pakovanja. Zamrznite ušećereno voće i iskoristite u roku od 9 do 12 meseci.

Pročitajte i Malina- lek naših baka, ali i proverenih farmaceutskih kuća

Izvor: raspberryblackberry.com