Tečni deterdžent za posuđe najčešće koristimo samo za jednu svrhu, međutim, to sredstvo možemo primenjivati u najrazličitijim situacijama - njime možemo čistiti, terati mrave, praviti mehuriće od sapunice pa čak i podmazivati škripave kvake i vrata.

1. Želite da očistite blender? Evo male tajne za formulu uspeha - sipajte u blender šoljicu tople vode i malo deterdženta za pranje posuđa, uključite ga na nekoliko trenutaka na jaču brzinu, isperite i osušite. Vaš blender će se sijati kao nov.

2. Ako ste potrošili sve mehuriće od sapunice, ne trebate je zbog toga kupovati već tečnost za mehuriće možete napraviti sami. U posudicu sipajte pola šoljice tekućeg deterdženta za posuđe, dve šoljice vode i dve kašike šećera i sve dobro izmešajte. Potom uzmite štapić za duvanje balončića i uživajte sa mališanima u igri s balončićima.

3. Ako vam nedostaje led za ručni frižider, evo rešenja – napunite vrećicu za zamrzavanje deterdžentom za posuđe, dobro ih zavežite i zamrznite, pa ih upotrebite kad god poželite. Naime, deterdžent se ponaša slično kao i materijal koji se nalazi u ulošcima za ručni frižider.

4. Rešite se mrava– izmešajte jednaku količinu tople vode i deterdženta za posuđe i mešavinu stavite na mesta na kojima se mravi obično pojavljuju. Mravi na ta mesta više neće dolaziti.

Pogledajte i U kuhinji nema mesta za insekte

5. Deterdžent za posuđe vam može pomoći da uklonite masne mrlje. Nakapajte malo deterdženta na mrlju, istrljajte je i pustite da malo odstoji. Potom isperite tkaninu i operite je na uobičajen način.

6. Osim čaša i pribora za jelo i vaši prozori mogu se savršeno oprati deterdžentom za posuđe koji će im uz malo tople vode dati lep sjaj. Sve što vam je potrebno za to je velika kanta tople vode i tek nekoliko kapi deterdženta. Vaši će prozori zablistati!

Pogledajte i 7 neuobičajenih upotreba maslinovog ulja

7. Ako je vaš kućni ljubimac pokupio buve, najbolje je da ga okupate u blagoj sapunici od deterdženta za posuđe. Tako ćete uspeti uništiti buve bez korištenja nekih jačih kemikalija koje bi vašem ljubimcu mogle naškoditi.

8. Ukoliko vam se zamastila kosa, a vama je ponestalo šampona za pranje kose, majstori malih kućnh trikova poručuju vam da ne očajavajte već je operite deterdžentom za posuđe budući da je on idealan odstranjivač masnoća. Kosu zatim treba što pre dobro isprati pod tušem i pripaziti da deterdžent ne dođe u kontakt s očima.

9. I mrlje od crnog vina možemo efikasno ukloniti koristeći deterdžent za pranje posuđa. Pomešajte malo tekućeg deterdženta s nekoliko kapi hidrogen peroksida i ružne tamne mrlje nestaće u tren oka!

Pogledajte i Trikovi za efikasno uklanjanje fleka

10. Verovali ili ne, ali deterdžent za pranje posuđa možemo koristiti čak i za podmazivanje škripavih kvaka, prozora, ormarskih i drugih vrata.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr