Ljudi često ne razlikuju antiperspirante i dezodoranse. Antiperspiranti u potpunosti zaustavljaju znojenje tako što hemikalijama začepe pore. Dezodoransi, uz pomoć parfema i nekog antiseptičkog sredstva, ne zaustavljaju znojenje, već samo uklanjaju neugodne mirise.

"Ljudsko telo mora da se znoji. Korišćenje hemikalija za blokiranje prirodnog procesa nikada nije dobro. Problem sa antiperspirantima je taj što koriste hemikalije za začepljavanje znojnih žlezda, a samim tim blokiraju mogućnost tela za detoksikaciju, što može da utiče na limfni sistem. Pošto su svi sistemi u telu povezani, blokiranje limfnog sistema može imati uticaj na ceo imunološki sistem", rekao je dr. Rob Strajsfeld.

Zbog toga su obični dezodoransi mnogo bolji izbor. Umesto da blokiraju pore hemikalijama, prirodni dezodoransi koriste mineralne soli, ulja i biljke kako bi balansirali pH vrednost i smanjili rast broja bakterija. Mnogi od njih sadrže biljke koje su prirodni antiperspiranti, kao što su aloe vera, korijander i lišajevi.

Pogledajte i Soda bikarbona - koristan saveznik u nezi tela

Soda bikarbona, skrob i kokosovo ulje jedino je što vam je potrebno za pravljenje domaćeg dezodoransa koji će vam omogućiti svežinu tokom celog dana. 

Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka da napravite prirodni dezodorans.

Sastojci:

20 grama sode bikarbone

16 grama skroba

35 grama devičanskog kokosovog ulja (možete da ga nađete u boljim prodavnicama zdrave hrane).

U maloj posudi pomešajte sodu bikarbonu i skrob. Dodajte kokosovo ulje i mešajte dok ne dobijete glatku i kremastu smesu. Prebacite u manju plastičnu posudu (možete i u papirni kalup za mafine) i ubacite u frižider. Sačekajte dok se ne stvrdne.

Kada se smesa stvrdne, izvadite je iz kalupa i dobili ste dezodorans, stik. Ukoliko imate praznu tubu od fabričkog dezodoransa (na dnu se nalazi točkić pomoću kojeg se dezodorans pomera ka gore), smesu možete ubaciti i u nju.

Dobijeni dezodorans možete čuvati u hermetički zapakovanoj posudi u frižideru, ako želite da bude čvrst ili na sobnoj temperaturi, ako želite da ga koristite kao losion.

Ovaj dezodorans deluje podjednako efikasno kao bilo koji kupovni i ne ostavlja tragove na odeći. Ako se držite mera iznad, ova količina bi vam bila dovoljna za mesec i po do dva.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: kodren.com