U žurbi ste nešto dostavljene hrane ostavili u frižideru otvorenog poklopca, ili ste prosuli nešto? Mirisi koji nastaju usled ovakvih nekih situacija su krajnje neprijatni, i za izvlačenje istih potrebno je malo više od sode bikarbone, prenosi goodhousekeeping.com.
U samo nekoliko koraka izbegnite stvaranje neželjenih mirisa u frižideru.
Duplo pakovanje
Većina loših mirisa nastaje od pokvarene hrane, pa što bolje čuvate hranu – to je manji rizik da se nešto pre svega pokvari! Ako uvijate hranu uvijte je duplo, a najbolje bi bilo da sve uredno pakujete u posude s poklopcem.
Nedeljno čišćenje
Šeron Frenki, direktor istraživačke laboratorije Kuhinjskih aparata i tehnologije preporučuje ustaljenu rutinu čišćenja frižidera. Očistite sve vidljive fleke, a idealno bi bil kada biste izvadili sve, zajedno sa policama frižidera, i dobro očistili sa svih strana.
Pogledajte i Kako da očistite frižider za samo 15 minuta
Prevencija i akcija
Malo sode bikarbone može da stoji u frižideru i upija mirise, ali neće upiti sve. Ako loše miriše i tada trebalo bi da ispraznite frižider, isključite ga iz struje i ostavite otvorenog 24 sata kako bi se u potpunosti oslobodio neprijatnih mirisa.
Ostatke hrane držite dalje od mleka
Hranu ne bi trebalo da stavljate u frižider ako je još uvek topla, ali ipak se i to nekad dogodi. Ne stavljate ništa toplo blizu mesa ili mleka, jer će to prouzrokovati topljenje, i onda će se ostala hrana biti sklonija kvarenju.
Pogledajte i 11 namirnica koje ne treba čuvati u frižideru
Izolacija
Meso čuvajte u fiokama, ne na policama. Sve što inače jako miriše bi trebalo da spakujete i onda ostavite u frižideru na mesto osmišljeno za to, kako se mirisi ne bi mešali.
Led
Imajte u vidu da su neki mirisi toliko jaki da mogu iz frižidera da pređu u zamrzivač, i onda će vaše zaleđene kockice dobiti i miris i ukus, što voda od koje i pravite led naravno nema. Čistite redovno i posude za led.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem