Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 saveta za pravilno zamrzavanje hrane

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Pravilno čuvanje namirnica će vam pružiti duže i bezbednije uživanje u ukusu omiljene hrane.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Zamrzavanje hrane ne podrazumeva prosto skladištenje namirnica. Evo nekoliko saveta kako da hranu čuvate na najbolji mogući način i iskoristite pun potencijal zamrzivača, piše bbcgoodfood.com.

1. Ohladite hranu pre nego što je stavite u zamrzivač. Ukoliko je stavite toplu ona povećava temperaturu u zamrzivaču i može naškoditi ostaloj hrani.

2. Nikada ne zamrzavajte ponovo ono što ste jednom odmrzli.

3. Pun zamrzivač ekonomičnije radi jer na taj način hladan vazduh ne mora da cirkuliše mnogo, tako da je potrebno manje energije. Ako imate puno slobodnog prostora, popunite ga plastičnim flašama napunjenim vodom do pola i koriste ih da popune praznine.

Pogledajte i Saveti za pravilno zamrzavanje i odmrzavanje mesa

4. Proverite da li ste dobro zapakovali hranu koju stavljate u zamrzivač.

5. Rasporedite hranu u manja pakovanja, da ne dođete u situaciju da vam je potrebna količina za dvoje, a u pakovanju ima za četvoro. Lakše je izvaditi dva pakovanja ukoliko vam je potrebni više.

6. Ukoliko sumnjate u ispravnost hrane iz zamrzivača, obavezno je bacite.

Pogledajte i 7 namirnica koje ne treba zamrzavati

7. Zamrzavajte svežu hranu da biste joj zadržali ukus, hranu koja je pred istekom ne zamrzavajte, a onu koja bi ipak mogla da se zamrzne tretirajte pravilno pre zamrzavanja

8. Obeležite hranu koju stavljate u zamrzivač, biće vam mnogo lakše da vodite računa šta je u pitanju i kada je spakovano.

9. Vodite računa o higijeni svog zamrzivača. Ne brinite  za hranu, ona može stajati u frižideru smrznuta dok vi otopite zamrzivač i očistite ga.

10. Ukoliko je došlo do nestanka struje nikako ne otvarajte vrata od zamrzivača. Rešite problem u najkraćem mogućem roku, a zamrzivač može da održi nisku temperaturu i do 24 sata.

Pogledajte i I ove namirnice možete zamrznuti

Hrana koju ne bi trebalo da zamrznete:

Sirova jaja i tvrdo kuvana jaja

Povrće sa visokim sadržajem vode, kao što su zelena salata, krastavac, pasulj i rotkvice

Sosovi na bazi jaja

Jogurt, nemasni krem sir i kajmak

Hrana koja je pogodna za zamrzavanje:

Maslac i margarin se mogu zamrznuti na 3 meseca

Rendani sir se može zamrznuti do 4 meseca i može da se koristi direktno iz zamrzivača

Mleko se može zamrznuti na mesec dana (otapite ga u frižideru i dobro promućkajte pre upotrebe)

Hleb - većina tipova

Testo se može zamrznuti na 6 meseci

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti