Ishrana bogata povrćem je pravi put do boljeg zdravlja. Međutim, veoma je važno na koji način pripremate povrće. Zbog toga vam predstavljamo nekoliko trikova koji će vam pomoći da iskoristite sav zdravstveni potencijal povrća.
Šargarepu pržite kratko, brokoli pripremite na pari
Kada se šargarepa iseče i kratko prži ispuštaju se karotenoidi, moćni antioksidanti koji deluju prevetnivno na pojavu raka. Brokoli je veoma ukusan, ali i zdrav ako se prirpema na pari.
Dodajte malo ulja dok kuvate lisnato povrće
Dobre masti iz ulja će pomoći vašem organizmu da apsorbuju hranljive materije iz povrća.
Pogledajte i Najbolje povrće za detoksikaciju
Kada izgnječite beli luk, ostavite ga na 15 minuta
Istraživanja pokazuju da se enzimi koji deluju preventivno na pojavu raka više ispuštaju kada iseckan beli luk duže stoji.
Povrće isecite na krupne komade
Kada pripremate povrće poput slatkog krompira ili bundeve, isecite ih na krupnije komade. Tako ćete dobiti više hrane koja nije bila izložena direktnom izvoru toplote, pa će mnoge hranljive materije biti sačuvane.
Krompir kuvajte s korom
Na ovaj način ćete sačuvati visok nivo vitamina C. Takođe, ako poklopite šerpu, krompir će se brže skuvati (dužim kuvanjem se gube rastvorljive materije, poput vitamina C).
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: womansday.com