Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivamo tajne savršenog pire krompira

Ovo su najčešće kuvarske greške u pripremi ovog priloga jelima, i saveti kako ih rešiti.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

1. Izaberite pravi krompir

Greška: Pire pravite od krompira koji imate pri ruci – mladi ili stari, beli ili crveni vama je apsolutno svejedno. 

Kako je ispraviti: Za pripremu pirea od krompira trebaju vam plodovi s visokim procentom skroba – tzv. brašnasti krompiri koji su savršeni za gnječenje. 

Pogledajte i 9 najčešćih grešaka u pripremi krompir pirea

2. Narežite krompir na kocke 

Greška: Krompir kuoate u kori, ili cele oguljene plodove stavljate u kipuću vodu. Da bi tako skuoali krumpire potrebno vam je minimalno sat i po vremena, obično usred kuoanja izgubite živce i termički ne obradite plodove do kraja. 

Kako je ispraviti: Ogulite i operite krompir, pa ga narežite na kockice otprilike iste veličine i stavite u hladnu posoljenu vodu kako bi se svi komadi skuvali u isto vreme. Pustite da se krompiri kuvaju dok ne počnu da se raspadaju.

3. Ručno gnječite krompir

Greška: Mislite da ćete nedovoljno skuvani krompir pretvoriti u glatku masu uz pomoć blendera. To je najgora stvar koju možete da napravite jednom krompiru. Blender će, naime, krompir pretvoriti u lepljivu smesu nalik na lepak, koju nije ugodno ni gledati ni jesti. 

Kako je ispraviti: Krompir ocedite od vode, pa ga vratite u vrući lonac u kom se kuvao. Na niskoj vatri „dehidrirajte“ krompir od ostatka vlažnosti, pa varjačom počnite lagano da mešate i gnečite smesu. Potom smesu pretvorite u pire uz pomoć kašike za krompir.

Pogledajte i Kako da napravite savršen krompir pire (VIDEO)

4. Darežljivo s mlekom

Greška: Mnogi ne žele vodenasti pire, pa u krompir stavljaju minimalno mleka, pavlaku za kuvanje i maslac, zbog čega je konačni rezultat prilično tvrd, i pomalo „drven“. 

Kako je ispraviti: Ugrejte mleko ili pavlaku za kuvanje pa ga obilno prelijte preko krompira. Na laganoj vatri i uz pomoć varjače nežno mešajte smesu dok se svi sastojci ne sjedine, i vi dobijete odgovarajuću teksturu. Ne brinite, krompir će popiti sav „višak“ mleka.

5. Dodajte začine 

Greška: Vaš pire krompir ima vrlo neutralan i vodenast ukus. 

Kako je ispraviti: Ne plašite se da dobro začinite krompir solju i biberom, a slobodno dodajte i neke druge začine poput naseckanog peršuna ili vlašca. Završite kuvanje s komadićem mekanog maslaca koji će produbiti ukus vašeg priloga.

Pogledajte i Zašto ne treba jesti pire od krompira

U videu pogledajte kako se priprema najkremastiji pire od krompira.

Otkrivamo tajne savršenog pire krompira
Izvor: Youtube

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti