Pravilo da se ruke peru pre pripreme hrane se podrazumeva i retko ko odstupa od njega. Međutim, još neki postupci, koje nažalost retko praktikujemo, mogu sačuvati naše zdravlje.
Evo koje greške u kuvanju mogu uticati loše na naš organizam.
1. Perete sirovu piletinu pre pripreme
Potrebno je da budete potrebno oprezni kada pripremate piletinu, pa stručnjaci ne preporučuju da je perete pre termičke obrade. Naime, pranjem piletine u sudoperi razbacujete potencijalno opasne materije s mesa po kuhinji. Važno je i da nakon diranja sirovog mesa obavezno operete ruke, sudoperu i dasku za sečenje.
Pogledajte i Zašto ne treba prati sirovu piletinu
2. Ne stavljate hranu u frižider nakon što je isečete
Isečeno voće i povrće se brže kvari. Zbog toga voće i povrće koje ne pojedete odmah, što pre stavite u frižider.
Pogledajte i Kako da očistite ananas? (VIDEO)
3. Ne zamrzavate hranu na pravi način
Zamrznuta hrana bi trebalo da bude čvrsto umotana, kako ne bi upila ili ispustila mirise, ali i da joj kristali leda ne pokvare ukus.
Pogledajte i 10 saveta za pravilno zamrzavanje hrane
4. Ne kuvate hranu dovoljno dugo
Dobar kuvar zna da proceni da li je meso ispečeno ili skuvano po dodiru, mirisu ili izgledu, ali to nije baš sigurno. Najbolje je da temperaturu mesa proverite kulinarskim termometrom. Nakon svake upotrebe obavezno operite termometar.
Pogledajte i Kako da vam meso uvek bude meko i sočno
5. Hrana vam predugo stoji na sobnoj temperaturi
Sledeći put kada priređujete zabavu, vodite računa da izložena hrana ne sme da stoji na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Zbog toga služite manje porcije, a ostatak hrane čuvajte u firžideru.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: goodhousekeeping.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem