Jabuka je sočna voćka koja krije pravo blago lekovitih sastojaka. Na koji god način da je konzumirate, učinićete pravu uslugu svom imunitetu, ali i poboljšati svoj izgled.

Pogledajte koje su to manje poznate, a opet fantastične namene jabuka.

1. Ubrzava zrenje drugog voća

Jabuke ispuštaju gas koje će ubrzati proces zrenja voća poput banana, kivija i paradajza. Stavite jednu jabuku ili nekoliko njenih kriški u kesu sa zelenim bananama i pustite je da odradi svoj posao, odnosno da tvrdi plodovi postanu mekani i slatki.

Pogledajte i 3 napitka od banane koji tope masne naslage

2. Učvršćuje vaša bedra

Čudno, ali istinito: stiskanje jabuke delotvorna je vežba koja će očvrsnuti mišiće na bedrima! Položite jabuku između kolena pa je pokušajte zgnječiti koristeći samo snagu nogu. Ponavljajte ovu vežbu nekoliko puta dnevno po 10 sekundi.

3. Razmekšava grudvice smeđeg šećera

Mnogi izbegavaju upotrebu smeđeg šećera jer se njegovi kristali brzo zalepe u čvrstu grudvu, pa ih je teško razdvojiti. Kad se to dogodi odvojite grudvu šećera u posebnu kesu i s njom stavite krišku jabuke koja će odraditi ovaj težak posao umesto vas za nekoliko dana.

Pogledajte i Napravite najmekše domaće kiflice

4. Prolepšava kožu

Iskoristite hranjive materije jabuke kako bi koži podarili lepši izgled. Narendajte jabuku, pomešajte je s malo smeđeg šećera pa ovim pilingom očistite lice. U narendanu jabuku dodajte malo ovsenih pahuljica i maslinovog ulja kako bi dobili hranjivu masku koja će osvežiti vaš izgled.

5. Uklanja osećaj mučnine

Jeste li i vi jedna od osoba koja ne podnosi putovanja zbog mučnine? Sledeći put kad odlazite na put pojedite jednu zelenu jabuku, koja uklanja taj neugodan osećaj. Zelene jabuke navodno mogu umanjiti i neke simptome migrene, pa je korisno imati ih pri ruci.

Pogledajte i Pogledajte zbog čega je dobro piti vodu na prazan stomak

6. Čuva svežinu hleba i kolača

Ako treba da čuvate hleb ili kolač na nekoliko dana, stavite ih zajedno s kriškom jabuke. Jabuke su odlični ovlaživači koji će produžiti svežinu vaših namirnica.

7. Osigurava vlažnost pečene ćurke

Bojite se da ćete isušiti nemasno meso ćurke tokom višesatnog pečenja? U njenu unutrašnjost položite polovinu jabuke koja će osigurati sočnost konačnog proizvoda.

Pogledajte i Dijeta sa  jabukama

8. Ukrašava dom

Osušite tanke kriške jabuke kao da pripremate zdravi čips, pa umesto u usta, stavite ih na kanap i njime ukrasite novogodišnju jelku. Cele voćke možete iskoristiti za ukras prazničnog venca.

9. 'Glumi' posudu

Prepolovite jabuku, izdubite njen sadržaj, dobro je operite, pa je iskoristite kao posudu za služenje poslastica. Izdubljena jabuka može vam poslužiti i kao stalak za svećice.

10. Ulepšava miris doma

Ne morate trošiti dodatan novac za sprejeve kojima ćete namirisati dom. Umesto toga napravite potpuri od dehidriranih jabuka, cimeta, karanfilića, korice pomorandže i drugih začina.

Pogledajte i 5 načina da vam kuća lepo miriše

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr