Jabuka je sočna voćka koja krije pravo blago lekovitih sastojaka. Na koji god način da je konzumirate, učinićete pravu uslugu svom imunitetu, ali i poboljšati svoj izgled.
Pogledajte koje su to manje poznate, a opet fantastične namene jabuka.
1. Ubrzava zrenje drugog voća
Jabuke ispuštaju gas koje će ubrzati proces zrenja voća poput banana, kivija i paradajza. Stavite jednu jabuku ili nekoliko njenih kriški u kesu sa zelenim bananama i pustite je da odradi svoj posao, odnosno da tvrdi plodovi postanu mekani i slatki.
Pogledajte i 3 napitka od banane koji tope masne naslage
2. Učvršćuje vaša bedra
Čudno, ali istinito: stiskanje jabuke delotvorna je vežba koja će očvrsnuti mišiće na bedrima! Položite jabuku između kolena pa je pokušajte zgnječiti koristeći samo snagu nogu. Ponavljajte ovu vežbu nekoliko puta dnevno po 10 sekundi.
3. Razmekšava grudvice smeđeg šećera
Mnogi izbegavaju upotrebu smeđeg šećera jer se njegovi kristali brzo zalepe u čvrstu grudvu, pa ih je teško razdvojiti. Kad se to dogodi odvojite grudvu šećera u posebnu kesu i s njom stavite krišku jabuke koja će odraditi ovaj težak posao umesto vas za nekoliko dana.
Pogledajte i Napravite najmekše domaće kiflice
4. Prolepšava kožu
Iskoristite hranjive materije jabuke kako bi koži podarili lepši izgled. Narendajte jabuku, pomešajte je s malo smeđeg šećera pa ovim pilingom očistite lice. U narendanu jabuku dodajte malo ovsenih pahuljica i maslinovog ulja kako bi dobili hranjivu masku koja će osvežiti vaš izgled.
5. Uklanja osećaj mučnine
Jeste li i vi jedna od osoba koja ne podnosi putovanja zbog mučnine? Sledeći put kad odlazite na put pojedite jednu zelenu jabuku, koja uklanja taj neugodan osećaj. Zelene jabuke navodno mogu umanjiti i neke simptome migrene, pa je korisno imati ih pri ruci.
6. Čuva svežinu hleba i kolača
Ako treba da čuvate hleb ili kolač na nekoliko dana, stavite ih zajedno s kriškom jabuke. Jabuke su odlični ovlaživači koji će produžiti svežinu vaših namirnica.
7. Osigurava vlažnost pečene ćurke
Bojite se da ćete isušiti nemasno meso ćurke tokom višesatnog pečenja? U njenu unutrašnjost položite polovinu jabuke koja će osigurati sočnost konačnog proizvoda.
Pogledajte i Dijeta sa jabukama
8. Ukrašava dom
Osušite tanke kriške jabuke kao da pripremate zdravi čips, pa umesto u usta, stavite ih na kanap i njime ukrasite novogodišnju jelku. Cele voćke možete iskoristiti za ukras prazničnog venca.
9. 'Glumi' posudu
Prepolovite jabuku, izdubite njen sadržaj, dobro je operite, pa je iskoristite kao posudu za služenje poslastica. Izdubljena jabuka može vam poslužiti i kao stalak za svećice.
10. Ulepšava miris doma
Ne morate trošiti dodatan novac za sprejeve kojima ćete namirisati dom. Umesto toga napravite potpuri od dehidriranih jabuka, cimeta, karanfilića, korice pomorandže i drugih začina.
Pogledajte i 5 načina da vam kuća lepo miriše
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem