-Ukoliko u frižideru imate previše sira, izrendajte ga i zamrznite pa mu tako produžite rok trajanja a da ne žrtvujete aromu i ukus. Koristite ga kao dodatak testenini, umacima ili pitama. Stvrdnuti ili sasušeni sir nemojte bacati. Stavite ga u posudu i prelijte mlekom. Za nekoliko sati biće kao nov.
Pogledajte i Ove namirnice nemaju rok trajanja
-Imamo rešenje i za stari hleb: Sredinu hleba izvadite i nasecite na kockice ili iscepkajte na sitnije komade i stavite u činiju, a koru u komadu stavite sa strane. U tiganju na malo ulja propržite slaninu, sitno seckani luk i šunku sve dok ne dobije zlatnožutu boju. Zatim dodajte u činiju s rezanim hlebom i promešajte. Začinite i dodajte jaje i malo mleka da dobijete kompaktnu smesu. U koru od hleba vratite smesu pa zarolajte i obmotajte folijom. Stavite u rernu zagrejanu na 180°C oko 20-30 minuta. Kad je gotovo, isecite na kriške i servirajte.
-Suve pahuljice od žitarica ili krekeri ponovno će postati ukusni ako ih stavite u mikrotalasnu na samo desetak sekundi. Ako nemate mikrotalasnu, možete ih i složiti u lim za pečenje, poprskati vodom ili mlekom i staviti u zagrejanu rernu na pet minuta.
Pogledajte i Da li znate koji je rok trajanja začina?
-Od viška slatke pavlake napravite maslac - mutite ga oko dvadeset minuta dok se ne odvoji mlaćenica. Nju spremite za piće ili pripremu kolača. U masnoću dolijte prokuvanu hladnu vodu, mešajte sekundu pa izlijte. Ponovite dok tečnost ne bude sasvim čista. Maslac zgnječite viljuškom kako bi ostalo što manje tečnosti pa spakujte u frižider.
Na ledu
Ostatke začinskog bilja naseckajte pa pomešajte s maslinovim uljem ili otopljenim maslacem i zamrznite u kalupu za led.
Fini deserti
Pocrnele banane zamrznite pa ubacite u frape ili smoothie.
Slasne salate
Vinu, kečapu ili majonezu s dna boce dodajte začinsko bilje i iskoristite kao preliv za salatu.
Pogledajte i Ove namirnice imaju kraći rok trajanja nego što mislite
Kuvajte jedanput, a uživajte cele nedelje
Supa od paradajza, kuvana govedina s povrćem i pečene jabuke u vanili jedan je od primera jelovnika koji možete iskoristiti za nova jela.
Od kuvane govedine možete napraviti salatu ili smesu za punjenje pohovanih palačinki. Supu od paradajza možete iskoristiti na sledeći način. Prepržite luk i beli luk, prelijte supom i dodajte paradajz. Dobro izmiksajte štapnim mikserom. Zatim dodajte šunku narezanu na kockice ili štapiće pa iskoristite kao umak za testeninu. Pečene jabuke u vanili pretvorite u novo jelo tako da im ogulite koru i izmiksajte ih u pire štapnim mikserom. Ovaj pire od jabuke možete iskoristiti kao podlogu za kolače, nadeve za palačinke i dodatak uz pečenu piletinu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: 24sata.hr
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom