Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kulinarski trikovi

Koliko dugo namirnice mogu trajati otvorene

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Saznajte koliko dugo pojedinu hranu možete držati otvorenom i kada je vreme da je bacite...

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Sve namirnice imaju svoj rok trajanja i iako često mislimo kako, na primer, testenina može stajati otvorena godinama, a to nije tako.

Pročitajte i Namirnice koje ne treba čuvati u frižideru

1. Sušeno začinsko bilje

Iskoristite ga u roku od godinu dana. Iako vam neće štetiti zdravstveno, ako začinite svoju hranu sušenim bosiljkom koji vam otvoren stoji dve godine, ukus jela koje kuvate sigurno neće biti baš najbolji. Stoga, jednom godišnje napravite selekciju na svojoj polici sa začinima.

2. Integralni pirinač

Iskoristite ga u roku od tri do šest meseci. Za razliku od belog, integralni pitinač se brzo pokvari zbog ulja koji sadrži, zbog toga  nemojte ga upotrebljavati nakon šest meseci stajanja.

3. Brašno

Brašno je najbolje iskoristiti u roku od šest meseci. Rok trajanja brašna mnogo je kraći nego što ljudi misle. Ako ga držite duže otvorenim, nemojte se čuditi kada u njemu pronađete insekte.

Pročitajte i Brašno u službi lepote i kao pomoć u održavanju kuće

4. Testenina

Iskoristite je u roku od godinu dana. Nakon toga će postati lepljiva i mlitava. Nećete se razboleti ako je pojedete, ali neće vam biti ni preterano ukusna.

5. Čaj

Otvorenu kutiju s čajem iskoristite u roku od tri meseca, a neotvorena može stajati do godine dana. Otvoreni čaj će nakon tri meseca izgubiti sva svoja svojstva.

6. Med

Iskoristite ga u roku od šest nedelja nakon što ste ga otvorili. Kada otvorite med, držati ga u frižideru. Takođe pazite da vam ne upadaju mrvice od hleba u med dok ga mažete na hleb jer te mrvice mogu stvoriti loše mikroorganizme koji će naštetiti vašem želucu.

7. Biljna ulja

Ulje iskoristite u roku od godinu dana. Nema goreg mirisa od užeglog ulja. Kokosovo ulje i maslac su najosetljiviji, stoga ih nikada nemojte čuvati kraj izvora toplote, već na hladnom i tamnom mestu.

Pročitajte i Kako pravilno da koristite ulja u kuhinji

8. Kikiriki

Kikiriki otvoren sme stajati najviše mesec dana, nakon čega razvija opasne gljivice Aspergillus flavus koje proizvode jedan od najopasnijih otrova koji pak uzrokuje rak jetre.  Ako ste se sada setili kikirikija koji ste pre dva meseca sakrili sami od sebe, bacite ga.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: vecernji.hr

Tagovi

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti