Čokoladna torta nepogrešiv je odabir kada želite da zadovoljite ukuse većine, jer čokoladi retko ko može odoleti. Izostanak šećera i brašna ovu tortu izdvajaju iz gomile sličnih čokoladnih verzija, a penasta struktura je stavlja u red poslastica za koje se traži parče više.

Pročitajte i Horoskop i slatkiši: Koji znakovi najviše vole čokoladu

Sastojci:

8 velikih jaja, neka budu hladna

450 g poluslatke (ili gorke) čokolade, krupno seckane

200 g maslaca

Preliv možete staviti po želji: šećer u prahu i/ili bobičasto voće

Pogledajte i Ovako još niste topili čokoladu

Priprema:

Rešetku u rerni postavite na sredinu, i rernu zagrejte na 160 stepeni. Kalup za pečenje s unutrašnje strane obložite papirom za pečenje. Sa spoljašnje strane, kalup pažljivo, u dva sloja obmotajte aluminijumskom folijom i stavite ga u dublji pleh za pečenje.

Jaja stavite u dublju činiju, te ih dobro izmutite mikserom sve dok im se gustina ne udvostruči (oko pet minuta). Čokoladu i maslac otopite zajedno.

U otopljenu smesu maslaca i čokolade dodajte prvo jednu trećinu penasto izmiksanih jaja. Dobro promešajte lopaticom, sve dok ne dobijete jedinstvenu smesu, zatim dodajte još jednu trećinu jaja, promešajte, a nakon toga dodajte zadnju trećinu jaja.

Smesu izlijte u pripremljeni kalup, a površinu poravnajte lopaticom. Kalup stavite u duboki lim za pečenje, a u lim sipajte vruću vodu dovoljno da dođe do polovine kalupa. Kolač pecite na 160 stepeni oko 20-25 minuta, sve dok se kolač ne naraste, rubovi se podignu i ne počne se formirati tanka korica.

Nakon toga kolač izvadite iz rerne, kalup izvadite iz lima s vodom i kolač ohladite na sobnoj temperaturi. Kada se ohladi, kolač pokrijte folijom i stavite ga u frižider da omekša. Ovaj čokoladni kolač može izdržati u frižideru do četiri dana.

Oko 30 minuta pre serviranja, polako uklonite okvir kalupa, i stavite tortu na tacnu za posluživanje. Ukoliko želite, tortu pospite šećerom u prahu i bobičastim voćem. 

Izvor: tportal.hr