Ako želite da krompir iz rerne bude sočniji i ukusniji, poslušajte ove savete

Krompir skuvajte pre stavljanja u rernu

Ako u rernu stavite sirov krompir budite spremni da dugo čekate da se ispeče. Naime, sirov krompir je pun vode i može se desiti da bude tvrd iako izgleda da se dovoljno ispekao. Zato je najbolje da krompir blago obarite pre stavljanja u rernu. Dovoljno je da bude 3/4 skuvan. To ćete proveriti tako što ćete ga probosti nožem. Potrebno je da bude dovoljno mekan da ga vrh noža probuši, ali da krompir ne spadne kad se podigne. Krompir pre pečenja procedite i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata.

Pogledajte i 5 "zdravih" priloga koji škode više od prženih krompirića

Krompir stavite u zagrejan pleh, a zatim u rernu

Kada krompir stavite u hladan pleh veći je rizik da će se zalepiti za dno tokom pečenja. Pleh prvo malo zagrejte u rerni, pouljite pa vratite u rernu da se i ulje zagreje, pa tek onda stavite krompir.

Pogledajte i 9 saveta za pripremu hrskavih krompirića iz rerne

Ne pretrpavajte pleh

Ako između krompira ima prostora, ravnomernije će se pripremiti i biće ukusniji. Zbog toga je veoma važno da pravilno rasporedite krompir.

Pogledajte i Zaboravite na pomfrit od krompira. Probajte zdravije varijante!

Ne preterujte u okretanju krompira tokom pečenja

Ako krompir često okrećete neće biti dovoljno ukusan ni lepo ispečen. Sačekajte da se dobro ispeče s jedne strane, pa ga tek tad okrenite.

Pročitajte i Kako da pripremite savršen pomfrit

Budite umereni u stavljanju ulja

Stavljajući previše ulja, pečeni krompir neće biti ništa zdraviji od običnog pomfrita iz friteze. Dovoljno je da ulje samo prekrije pleh u kome se krompir peče. Koristite maslinovo ulje ili otopljen maslac. Ako želite aromatičniji obrok, dodajte ulju malo ruzmarina, žalfije ili neki drugi začin.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa