Ako volite da jedete proso, a od njega mogu da se naprave zanimljiva jela, pogotovo u vreme Božićnog posta, bitno je kako ga spremate. Nakon kuvanja on može da bude gorak i tako da vam upropasti jelo koje ste nameravali da spremite, ali ništa ne brinite. Ono što je bitno kod kuvanja žitarica jeste da ih temeljno isperete. Zatim prelijte proso provrelom vodom i ostavite nekoliko minuta. Ponovo ponovite ispiranje.
Nakon toga zagrejte tiganj i dodajte posni margarin, a kada se istopi dodajte i proso. Pržite uz lagano mešanje, a kada dobije zlatnu boju dodajte bujon, ako postite onda onaj od povrća, ako ne postite može i od mesa. Začinite, poklopite i kada bujon skoro ispari, proso je spreman za jelo. Bujon će ga omekšati i učiniti mnogo ukusnijim.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE