Riba se ne nalazi često na meniju, ali trebalo bi jer je jako zdrava. Uglavnom se ljudi odlučuju da je spremaju u toku posta ili kada su posne slave. Tada se domaćice trude da spreme uskuna jela sa ribom i morskim plodovima, ali koliko god ona delovala jednostavna za pripremu, postoje neke cake koje će je učiniti još ukusnijom. Ako slavite Svetu Petku, znate da ona ove godine pada u petak, a to znači da trepza mora da bude posna. U nastavku teskta otkrivamo vam neke trikove koji će vam pomoći u pripremi ribe, kao i riblje čorbe koje možda niste znali.
Pre nego što krenete da pripremate ribu, proverite da li je sveža, a to ćete učiniti tako što ćete je spustiti u posudu sa vodom. Ako potone, sveža je.
Neprijatan miris od prženja ribe možete da uklonite ako u tiganj dodate isečen krompir.
Riblja čorba se soli na početku kuvanja.
Pre nego što krenete da je čistite, ribu potopite kratko u hladnu vodu, da nabuburi - tako ćete je lakše očistiti.
Da se ne bi raspala tokom prženja, ribu isecite i posolite 15 minuta pre termičke obrade.
Manje ribe možete da očistite i bez sečenja stomaka. Sve što treba da uradite jeste da napravite dubok rez u blizini škrga, zatim isecite kičmu i skinite glavu zajedno sa iznutricama.
Kako bi riba imala hrskavu koricu, malo posolite vrelo ulje.
Ribu ćete pravilno očistiti od krljušti ako je prvo potopite u ključalu vodu, a zatim u toplu vodu sa dodatkom sirćeta.
Kožu ribe ćete lakše ukloniti ako je prvo poprskate sirćetom.
Ako spremate haringu i previše je slana, prvo je potopite u čaj ili mleko.
Dobro je osušite ubrusom, jer ćete samo tako biti sigurni da je riba dobro ispečena.
Morskariba će biti mekša ako je pospete šećerom nekih 30-40 minuta pre prženja.
Prilikom kuvanja zamrznuta riba se može staviti samo u hladnu vodu.
Ako vam riba klizi u rukama, prste umočite u so i nastavite sa čišćenjem.
Ako vam je ostalo kuvane ili pržene ribe, čuvajte je na hladnom mestu dan - dva. Pre nego što krenete ponovo da je jedete kuvanu ribu kratko prokuvajte u bujonu, a prženu još jednom ispržite.
Ako želite da napravite ukusnu riblju čorbu, neophodno je da koristite nekoliko vrsta ribe.
Pročitajte i ovo: Najbrži recept za pripremu pastrmke
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa