Trik da vam domaće njoke budu savršeno ukusne

Ukoliko do sada niste pravili njoke, postoji način da budu savršene, baš kao da ste profesionalac.

Shutterstock

Naučite kako da napravite sveže domaće njoke od krompira sa samo 4 sastojka i jednostavnim uputstvima korak po korak. Tajna je u crvenom krompiru, žumancu i fino mlevenom brašnu tipa 00, za najbolju teksturu i ukus. Beli krompir je "brašnjav" i ne bi vam uspele. 

Njoke se na italijanskom prevode kao „male grudvice“. Iz kulinarske perspektive, ove grudvice se odnose na male komade testa. Testo za njoke se može napraviti od krompira, griz brašna ili rikota sira. Međutim, njoke od krompira su najčešća vrsta. Prave se od kuvanog krompira, malo brašna i jaja (ponekad). Možda će vas zanimati i kako da vam krompir brže bude gotov

Iako mnogi ljudi njoke doživljavaju kao pastu, one su zapravo knedle, jer se prave od krompira, a ne od brašna. Kada je u pitanju korišćenje jaja, kako ne biste upropastili njoke, a kako biste mogli da ih oblikujete, koristite samo žumance.

Sastojci za domaće njoke:

  • crveni krompir
  • žumance
  • fina morska so
  • brašno tipa 00
  • brašno od krupice, za posipanje

Recept za domaće njoke:

Za njoke, skuvajte krompir, sa korom dok ne omekša, oko 25 minuta. Ocedite i dobro osušite. Kada se dovoljno ohladi za rukovanje, ali još uvek bude toplo, skinite koru. Nasecite krompir u posudu.

U sredini krompira formirajte "bunar". Dodajte žumance, posolite i pospite malo brašna. Nežno promešajte nekoliko puta viljuškom, postepeno dodajući ostatak brašna. Kada testo počne da se lepi zavšite rukama.

Mešajte testo. Lagano ga spojite da formirate loptu. Ne morate da obradite testo (ovo nije testo ili testo za hleb). Tekstura bi trebalo da bude lagana, mekana i glatka. Pokrijte i ostavite da odstoji 10 minuta.

Kuglu testa isecite na 4 jednaka dela. Uvaljajte jedan komad u trupac od 25-30 cm. Isecite na 20-22 njoka, veličine oko 1,25 cm da biste napravili jastučiće. Prebacite u pleh posut griz brašnom da se spreči lepljenje. Ponovite sa preostalim komadima.

Radeći u serijama, stavite nekoliko njoka u ključalu, posoljenu vodu. Važno je da je voda obilno posoljena, inače će njoke imati blag ukus. Kuvajte 30 sekundi do 1 minuta. Kada isplivaju na vrh, spremne su. Prenesite direktno u sos. Možda ćete želeti da napravite i vegetarijanske njoke sa brokolijem.

Pročitajte i koja su to dva trik sastojka za ukusniji pire krompir

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Krompir  Instagram/lara_bojanic

StvarUkusa