5 super trikova da redak džem bude gušći

Napravili ste džem od omiljenog voća i redak je. Uz par trikova možete da ga popravite.

Shutterstock

Ukoliko ste entuzijasta koji priprema džem kod kuće, možete da isprobate ove sjajne trikove da spasite tečan džem i dobijete odgovarajuću konzistenciju.

1. Dodajte čia semenke.

Čia semenke upijaju sok i vlagu iz voćnog pirea, dajući efekat zgušnjavanja džema bez upotrebe toplote ili dodavanja šećera ili pektina.

2. Koristite kukuruzni skrob.

Kukuruzni skrob je uobičajeno sredstvo za zgušnjavanje džemova, sosova, supa i glazure. Takođe je dobra opcija za džem sa manje dodanog šećera. Jedna stvar koju treba imati na umu kada je kukuruzni skrob kao sredstvo za zgušnjavanje u pitanju, je da džem čini malo mutnim ili mlečnim. Pomešajte kukuruzni skrob sa vodom da napravite kašu, a zatim ga dodajte u mešavinu džema. Pustite da provri, a džem bi trebalo da se zgusne skoro odmah.

3. Probajte komercijalni pektin.

Komercijalni pektin pomaže u zgušnjavanju džema napravljenog od voća sa malo pektina, kao što je džem od kupine. Dolazi u obliku praha ili tečnosti. Dodajte pektin u prahu u voćni sok, seckano voće ili proceđen pire pre zagrevanja mešavine džema. Stavite džem da provri na jakoj vatri, a zatim dodajte još šećera. Za tečni pektin, prvo prokuvajte voćni sok ili pire i šećer, a zatim dodajte tečni pektin.

4. Koristite želatin.

Iako može biti teško raditi sa njim, želatin je odličan način za spasavanje tečnih džemova. Postoje dva načina da se džem zgusne želatinom, ali je najlakši način da omekšate želatin u vrućoj vodi, a zatim ga dodate u džem dok se kuva.

5. Ponovo prokuvajte.

Ako ste napravili džem i sačekali da se ohladi, ali je i dalje tečan, ponovo ga sipajte u šerpu i ponovo prokuvajte. Kuvajte dok džem ne počne da se smanjuje i samim tim se zgusne. Možda će vas zanimati i kako da se džem ne pokvari.

Pročitajte kako da zamrznete paradajz za zimu

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Jednostavan trik da se umuti čvrst šlag   Instagram/homeharmonytips

StvarUkusa