Kako lako izvaditi koštice iz višanja i trešanja

Koštice više nisu prepreka – samo izaberite metod koji vam najviše odgovara i bacite se na pripremu omiljenih poslastica.
Kako lako izvaditi koštice iz višanja i trešanja Foto: Shutterstock

Kad dođe sezona višanja i trešanja, svi jedva čekamo pite, kompot, džem ili kolače. Ali pre nego što stignemo do tog slatkog dela, čeka nas manje zabavna stvar – vađenje koštica. Ako nemate specijalni aparat za tu namenu, ne brinite! Postoje jednostavni trikovi uz koje ćete brzo, lako i bez mnogo nereda izvaditi koštice iz svakog ploda.

Savet:

Prvo operite i ocedite voće, a zatim uklanjajte koštice iznad stare daske ili novinskog papira da izbegnete fleke od soka. Nosite rukavice ako ne želite da vam ruke budu ljubičaste!

Slamčica za piće – jednostavno i precizno

Uzmite čvrstu plastičnu ili metalnu slamku (idealno od nerđajućeg čelika). Umetnite slamku u donji deo trešnje (gde je bila peteljka). Lagano je provucite kroz sredinu – koštica će izaći s druge strane. Ovaj metod je brz, precizan i idealan ako imate manju količinu voća.

Vrh za dekoraciju kolača (ili drška kašičice)

Ukoliko imate metalni nastavak za ukrašavanje torti (onaj u obliku levka), stavite ga na dasku. Pritisnite trešnju ili višnju tako da koštica izađe kroz širi otvor. Ako nemate ovaj dodatak, možete koristiti i dršku male kašičice – samo je lagano ugurajte kroz plod i izbacite košticu.

Daska i flaša – brzo za veće količine

Za veće količine višanja idealna je metoda sa staklenom flašom i štapićem (ili kineskim štapićem, drškom drvene varjače...). Stavite trešnju na otvor flaše tako da rupa gleda na dole. Pritisnite štapićem odozgo – koštica upada pravo u flašu, a plod ostaje čitav. Ovo je odličan trik ako pripremate džem ili veću meru za zamrzavanje.

Bonus video

This browser does not support the video element.

kako se pravilno peru trešnje Izvor: tiktok/paoladyee