Kako da napravite najbolje kore za pitu koje se ne lepe i ne pucaju: Tajna je u jednom sastojku

Saznajte kako da napravite najbolje kore za pitu koje se uz pomoć jednog sastojka neće lepiti, a ni pucati.
Kako se prave i razvlače domaće kore Foto: Shutterstock

Koliko puta ste pravili razvlačili pitu, pratili recept od slova do slova, koristili najbolje brašno i sastojke, a kora se cepa, testo se lepi i razvlačenje postaje prava muka? Greška nije u vašoj tehnici mešenja niti tipu brašna, već u jednoj sitnici koju mnogi preskaču.

Tajni sastojak

Ključ je u jabukovom sirćetu koje omogućava da testo postane elastično, da se lakše razvlači bez pucanja, ali i da se ne lepi za ruke ili stolnjak. Ovaj sastojak domaćice već generacijama koriste, ali ga retko ko pominje u receptima.

Korisni saveti:

Ostavite testo da odmori najmanje 30 minuta – odmorno testo se lakše razvlači.

Razlačite testo toplim rukama - zbog hladnoće gubi elastičnost.

Kako se koristiti?

Dok pripremate testo od brašna, vode, soli i ulja, potrebno je da dodate samo jedna kašiku jabukovog sirćeta. Ono ne menja ukus kore, ali ćete priliko mešenja gotovo odmah osetiti razliku – testo postaje poslušno, mekano i lako za oblikovanje.

Dakle, sledeći put kada vam pita ne uspe, ne krivite sebe. Možda ste samo preskočili tu malu, ali čarobnu, kašiku sirćeta. Probajte i osetite kako testo „oživljava“ pod vašim rukama.

Ako volite da mesite, otkrijte naš savet za savršeno mekane mekike.

Krstarica/Stvar Ukusa/Aleksandra Malko