Kako napraviti pomfrit koji je hrskav spolja, a mekan iznutra? Tajna je u jednom sastojku

Saznajte uz pomoć kog sastojka ćete napraviti savršen domaći pomfrit koji je hrskav spolja, a mekan iznutra.
Foto: Shutterstock

Ako ste ikada pokušali da napravite domaći pržene krompiriće, onda znate koliko brzo ta zlatna, topla, savršeno hrskava magija može da se pretvori u mlitave i gnjecave štapiće.

Ali dobra vest je postoji trik koji sve menja. Uz dodatak samo jednog sastojka koji već imate u kuhinji, napravićete savršen domaći pomfrit.

U čemu je tajna

Tajna je u kašiki običnog alkoholnog sirćeta koju ćete sipati u vodu za kuvanje krompira. Ono će učiniti vaš pomfrit neverovatno hrskavim i stabilnim, tako da ostaje takav i kada se ohladi. A ono najvažnije njegova aroma se uopšte ne oseća.

Sirće ima jednu važnu ulogu: pomaže da krompir zadrži oblik dok se blanšira, a istovremeno „zaključava“ skrob na površini. Upravo taj skrob će kasnije postati savršeno zlatna, hrskava opna koju obožavamo.

Kako se pravi ovaj ultra hrskavi pomfrit?

1. Isecite krompir pravilno

Najbolje je da isečete štapiće debljine oko pola centimetra - taman će biti dovoljno tanki da budu hrskavi, a dovoljno debeli da ostanu mekani unutra.

2. Isperite skrob

Kratko ispiranje pod mlazom rashlađene vode ukloniće višak šećera sa površine i pomoći da pomfrit porumeni ravnomerno.

3. Kuvanje u vodi sa sirćetom

U hladnu vodu dodajte: kašiku sirćeta, malo soli i isečen krompir. Zakuvajte, smanjite vatru i kuvajte oko 10 minuta. Sirće sprečava raspadanje, a krompir postaje spreman za prženje.

Još hrskaviji pomfrit

Pre drugog prženja, stavite obaren i prosušen krompir u frižider na 15–20 minuta. Hladnoća dodatno učvršćuje skrob na površini, pa se prilikom finalnog prženja stvara još bolja, deblja i stabilnija korica.

4. Ocedite i ostavite da se prosuši

Pet minuta na kuhinjskoj krpi je sasvim dovoljno.

5. Prženje u dve faze

Prvo kratko prženje - da se formira korica.

Drugo prženje - da ta korica postane savršenstvo hrskavosti.

Ukoliko ste zainteresovani za još kulinarskih saveta, pogledajte naš trik za prženje jaja na oko bez kapi ulja.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.