Mnoge domaćice izbegavaju da mese testo, jer misle kako im neće uspeti. Priprema testa nije mnogo komplikovana, ali ipak postoje neki trikovi koji će vam pomoći da ono uspe iz prvog pokušaja i da bude savršeno. Mnogi koristite jogurt kako bi testo bilo mekše, ali da li znate zašto se dodajte sirće u testo koje se mesi sa kvascem?
Testo će brže da nadođe
Ako u testo dodate jednu kašiku sirćeta, ono će brže da nadođe. Sirće reaguje sa kvascem, ubrzavajući njegovu aktivaciju i obezbeđuje intenzivniju fermentaciju. Ovaj proces stvara više gasa u testu, čineći peciva i hleb vazdušastijim.
Poboljšava teksturu
Sirće pomaže da testo bude mekše i lakše da rad. Doprinosi uništavanju glutena u brašnu, što čini testo elastičnim i savitljivijim. Ovo je posebno važno kada se pravite lepinje i hleb.
Pomaže održavanju pH ravnoteže
Sirće je kiseli sastojak koji pomaže u prilagođavanju pH ravnoteže testa. Ovo je posebno korisno ako za pripremu testa koristite mleko ili jaja, koji mogu uticati na pH nivo. Održavanje optimalne pH ravnoteže pomaže da se testo ravnomernije diže i sprečava višak kiselosti, što može uticati na ukus i teksturu finalnog proizvoda.
Poboljšava ukus
Iako se sirće koristi u malim količinama, njegovo prisustvo može u velikoj meri poboljšati ukus pevica ili hleba. Dodaje notu kiselosti koja naglašava kvalitet ukusa ostalih sastojaka i čini proizvode od testa ukusnijim. Ali, nemojte da preterujete jer možete da upropastite testo. Dovoljna je samo jedna kašika.
Pročitajte i ovo: Kako se pravi francusko univerzalno testo
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem