Kako se pravilno začinjava zelena salata? Od redosleda zavisi da li će ostati sveža i hrskava

Saznajte kojim redosledom treba da začinjavate zelenu salatu da bi ostala hrskava i sveža.
Kako se pravilno začinjava zelena salata Foto: Shutterstock

Zelena salata može biti pravo čudo na tanjiru - lagana, osvežavajuća i savršeno hrskava. Ne treba vam mnogo sastojaka, ni komplikovan preliv. Ali postoji jedan ključni detalj koji pravi ogromnu razliku: redosled dodavanja začina.

Ako ga ispoštujete, listovi će uvek ostati čvrsti, a salata savršeno izbalansirana, baš kao u vrhunskim restoranima.

1. Priprema listova: čisti, suvi i hladni

Operite salatu u hladnoj vodi, lagano je protresite i potpuno osušite. Čiste i osušene listove čuvajte kratko u frižideru pokrivene vlažnim ubrusom - tako listovi ostaju maksimalno hrskavi.

2. Najvažniji korak: prvo dodajte kiselinu

Ovo je tajna dobre zelene salate. Pre nego što stavite ulje, so ili bilo šta drugo, obavezno prvo nakapajte limunov sok ili sirće. Potrebno vam je oko kašika-dve kiseline na veliku činiju salate.

Zašto prvo kiselina?

  • ravnomerno oblaže listove,
  • pomaže da se so bolje rastopi kasnije,
  • sprečava da ulje „zapečati“ listove pre nego što prime ostale ukuse.
Važan savet:

Uvek začinite salatu neposredno pre serviranja.

3. Dodajte so i biber

Kada je kiselina lepo raspoređena, vreme je za začine. Posolite i pobiberite tako da svaki list dobije barem malo začina. Ako solite pre kiseline, postoji veća šansa da so sklizne na dno činije i salata ostane bljutava.

4. Na kraju - masnoća

Ulje je poslednji korak - nikada prvi. Polako ga sipajte sa visine, najbolje u tankom mlazu. Na veliku činiju obično idu 2 kašike dobrog maslinovog ulja. Ponovo mešajte rukama, samo toliko da listovi lagano zasijaju.

Ako dodate ulje prerano:

  • ostali ukusi neće moći da se „zakače“ za listove,
  • salata će biti teža i masnija nego što treba.

Kada jednom probate ovako pripremljenu salatu, teško ćete se vratiti starom načinu.

Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan, pročitajte kako se pravi kafanska kupus salata.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.