U osnovi svih preliva za salatu je kombinacija ulja i sirćeta, izbalansiranih tako da salati da bogat ukus i jednako prekrije povrće. 

Ulje i sirće se uglavnom razdvajaju, ali drugi sastojci im pomažu da se vežu i ostanu tako dok ne pojedemo salatu.

Pogledajte i 10 recepata za marinade za krmenadle (VIDEO)

Za klasičan francuski preliv pomešajte tri dela ulja i deo sirćeta - uglavnom vinskog ili jabukovog. Sipajte mešavinu u teglu, pa dodajte senf i so i biber po ukusu. Zatim promešajte, zatvorite teglu i dobro promućkajte da se svi sastojci povežu.

Majonez, pavlaku ili žumanca možete dodati ako želite kremastije prelive. Možete dodati i biljne začine po ukusu - peršun, nanu, vlašac ili malo belog luka.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa