Kako da se riba ne raspada tokom prženja? Uz ovaj trik ostaće cela, hrskava i savršeno pečena

Saznajte uz pomoć kog trika će pržena riba ostati cela, hrskava i savršeno pečena. Neće se raspasti.
Foto: Shutterstock

Mnogi veruju da se pržena riba raspada zbog slabog tiganja, lošeg ulja ili pogrešne vrste brašna, ali istina je daleko jednostavnija. Najčešći krivac za haos u tiganju krije se u detalju koji skoro svi preskaču - vlažnoj površini fileta.

Kada mokru ribu spustite u vrelo ulje, površinska voda burno isparava i formira sloj pare između mesa i poha. Ta para podiže i odvaja koricu, pa poh puca, klizi i završava kao kašasta masa. Umesto urednog zlatnog fileta, dobijate rascopani komad koji se raspada već pri prvom okretanju.

Šta je rešenje?

Rešenje je toliko jednostavno da ga mnogi i ne shvataju ozbiljno: ribu morate skroz da osušite.

Pre bilo kakvog začinjavanja, svaki filet dobro utapkajte papirnim ubrusom dok površina ne postane potpuno suva, gotovo lepljiva pod prstima.

Posolite tek posle, so će izvući još malo vlage, pa ponovo kratko pređite ubrusom pre nego što je uvaljate u brašno ili poh. Upravo tih nekoliko minuta sušenja odrediće hoće li riba završiti kao hrskav zalogaj ili neuredna gnjecava masa koja se raspada.

Još jedna greška

Druga greška koja dodatno doprinosi raspadanju jeste prženje u mlakom ulju. Ako temperatura nije dovoljno visoka, riba počinje da upija masnoću umesto da se prži, pa postaje meka, teška i sklona raspadanju. Ulje je spremno tek kada komadić hleba ili vrh drvene varjače počne da cvrči kada ih ubacite u ulje.

Otkrijte i šta je tajna najbolje pržene ribe, uz samo prstohvat ovog sastojka korica će biti neodoljivo hrskava.

Krstarica/Stvar ukusa/Aleksandra Malko